Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Львові подешевшає вода, натомість за повірку лічильників доведеться оплачувати споживачам

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, із грудня зменшаться тарифи на водопостачання та водовідведення для споживачів ЛМКП «Львівводоканал». Про це повідомили в прес-службі "Львівводоканалу".

Перегляд тарифів спричинений прийняттям Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Відповідно до цього закону національний регулятор виконав перерахунок вартості тарифів для 40 водоканалів та вилучив з тарифів витрати, пов’язані з обслуговуванням та повіркою загальнобудинкових та індивідуальних засобів обліку.

Зокрема у Львові тариф на централізоване постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), згідно з постановою, зменшиться на 3,92% з 13,42 грн/м3 до 12,95 грн/м3 (тарифи вказані з ПДВ).

У «Львівводоканалі» зазначають, що ідея, аби повірку лічильників проводили їхні власники, не нова. Так було до лютого 2016 року. Потім вартість цієї послуги розбили рівномірно на три роки – термін, після завершення якого обов’язково потрібно повіряти індивідуальні засоби обліку, і заклали по кілька копійок щомісяця у тариф. Унинішньому тарифі – це 47 копійок на кожному використаному кубічному метрі води.

Саме на стільки НКРЕКП зменшила вартість послуг Львівводоканалу, вивівши цю послугу із загального тарифу. Тож тепер повіркою лічильників займатимуться їхні власники. З моменту розпломбування лічильника на його повірку відводиться 30 днів. У цей час нарахування за отримані послуги проводитимуть за середнім показником використаної води впродовж трьох попередніх місяців. А потім, якщо повірку не провели вчасно – згідно із нормою, залежно від кількості зареєстрованих у квартирі людей.

У службі ремонту та повірки водолічильників «Львівводоканалу» запевняють, що після нововведення в їхній роботі нічого не зміниться. Працівники служби проводять попередній запис тих, кому треба провести повірку, узгоджують з ними зручну дату і час. Із 8-ї до 13-ї години демонтують, далі повіряють у власній сертифікованій лабораторії в присутності спеціаліста з Держстандартметрології, який підписує висновок про придатність для подальшого використання засобу обліку. А після обіду – з 14-ї до 17-ї години – приносять і встановлюють лічильники їхнім власникам. Також фахівці Львівводоканалу надають послуги з повірки лічильників без демонтажу – просто на місці з допомогою переносної проливної установки.

Вартість повірки та ремонту засобів обліку води залежить від діаметра, кількості лічильників, потреби робіт з демонтажу-монтажу. З калькуляцією послуг можна ознайомитися у додатку до наказу від 01.12.2017 №Вд 781-17.

Додаток до наказу 2017 (1)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ