Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

У Львові показали фільм чеського режисера про діяльності УПА

Сьогодні, 1 листопада, у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці розпочався проект «Міжнародна інтерпретація діяльності УПА – шанси на об’єктивність». Участь у заході взяли генеральний консул Чеської республіки у Львові Давід Павліта та перший заступник голови Львівської обласної ради свободівець Петро Колодій.

В рамках проекту відбулася презентація нового чеського фільму “Banderivci” (реж. Martin Pekarek, Ales Koudela, 2011р.). В основу фільму чеські автори на чолі з режисером Алешем Коуделою поклали свідчення очевидців боротьби УПА за незалежність України.

У споминах розкриваються складні переплетіння людських доль на тлі безперестанних боїв і драматичних стосунків із місцевим населенням України, а потім Словаччини та Чехії.

Режисер фільму вважає, що перед тим, як давати оцінку діяльності варто докладно вивчити історичні факти.

«Питання, звичайно, полягає в тому з чого починалися події, адже у 20-х роках сталінська система в Україні запровадила жахливий терор, нам відомо про мільйони жертв голодомору 30-х років. Комуністи правили терор, вони розстріляли майже всю українську інтелігенцію, середнє й вище керівництво свої партії. А українці завжди воювали за свою незалежність, тому, потрапивши в залежність від більшовиків, вони прагнули до визволення», - вважає Алеш Коудела

«Діяльність УПА як виразника визвольних змагань українського народу достатньо широко висвітлена в українській сучасній науковій та публіцистичній думці. На жаль, консенсусу у суспільстві щодо ролі ОУН та УПА у Другій світовій війні не вдалося досягти. Перепоною цьому є як внутрішні чинники, так і вплив зовнішніх недружніх до України сил. У такому світлі особливо цікавими та корисними є приклади об’єктивного погляду сторін-опонентів на діяльність УПА», – повідомив координатор проекту кандидат історичних наук, депутат Львівської міськради від ВО «Свобода» Богдан Галайко.

За словами модератора проекту, кінознавця, громадського діяча, доктора технічних наук Олега Яськіва, проект вперше ініціює публічне обговорення теми зовнішніх інтерпретацій діяльності ОУН-УПА задля пошуку нових шляхів та способів поширення знань про ОУН-УПА за кордоном та на східних теренах України.

«Мета проекту – показати закордонні документальні фільми про УПА та представити множинність інтерпретацій теми українського визвольного руху не лише українськими дослідниками, але також і закордонними. Серед головних завдань проекту  акцентувати увагу на ставленні до УПА закордонних дослідників; віднайти баланс об’єктивності та пропаганди у закордонних публікаціях ( в т.ч. фільмах) на цю тему; запропонувати можливості використання закордонних матеріалів для поширення знань про ОУН-УПА за кордоном та на східних теренах України», – зазначив модератор проекту Олег Яськів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ