Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові покажуть життя Чорнобильської зони після катастрофи

Виставка фото та кінофільмів „Чорнобиль + 20: це наша земля” триватиме у Львові у „Музеї ідей” з 20 квітня по 8 травня. Про це сьогодні, 16 квітня, під час брифінгу розповів координатор виставки Мирон Стахів. Організатори планують виставити 165 фото та продемонструвати 20 хвилин коротких відеофільмів про Полісся, життя Чорнобильської зони після 1986 року. „Під час виставки постійно транслюватимуться тринадцять 2-3 хвилинних фрагментів відеофільмів про життя українського Полісся”, - розповів Мирон Стахів.
Виставка є етнографічно спрямованою і має на меті показати культуру та традиції українського Полісся. Раніше вона була представлена у Києві та Ною-Йорку. Її експонати збирали члени етнографічних експедицій, які досліджували Чорнобильську зону після катастрофи. „Деякі науковці вважають, що українське Полісся є колискою всієї слов’янської культури. Зараз ланцюг передачі культури Полісся опинився під загрозою, адже на цих територія залишилося лише старше покоління, а молодь виїхала”, - сказав Мирон Стахів.

Перша наукова етнографічна експедиція в Чорнобильську зону була здійснена науковцями ще 1994 року. Саме тоді вони зняли понад 60 годин відеоматеріалу про культуру та традиції Полісся. „Зараз про Полісся згадують лише в контексті Чорнобильської катастрофи, але насправді це дуже цікава та недосліджена частина України”, - прокоментував завідувач кафедри етнографії національного університету імені Івана Франка Роман Сілецький. За словами, експедиторів люди, що залишилися жити в зоні екологічного лиха, в часи кризи 90-х поверталися до способів господарювання початку ХХ століття, відроджували автентичну культуру побуту поліщуків. „На наших фото люди посміхаються, вони живуть. Світлини з Чорнобильської зони прийнято показувати в чорно-білій гамі, а наші фото кольорові”, - сказав Мирон Стахів.

Як зазначив директор „Музею ідей” Орест Дзиндра, найбільшою проблемою ХХІ століття є не зібрати матеріал, а донести його до людей.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ