Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові понад 500 підприємств стали жертвами зміни власників «ТК Ітермаркет», яка володіє мережею супермаркетів «Арсен»

У Львові понад 500 підприємств об’єдналися в Асоціацію виробників і постачальників для того, аби спільно «вибити» борги із мережі супермаркетів «Арсен». Як заявив сьогодні, 14 квітня, голова Асоціацію Володимир Яворський, нині ТзОВ «ТК Ітермаркет» та ТзОВ «ТМ Арсен» заборгувало виробникам та постачальникам Львівщини та інших регіонів понад 170 млн грн – за товари, поставлені у сепермаркети мережі «Арсен».
Частина постачальників вже подала позови до госпордарських судів щодо стягнення заборгованостей. Дехто вже отримав рішення про задоволення позовних вимог. Однак в багатьох є сумніви щодо реальності їх стягнення. Річ у тому, що віднедавна у мережі супермаркетів «Арсен» та гуртівні «Інтермаркет» новий власник – ЗАТ РК «Євротек». Зокрема, саме «Євротеку» продав «Інтермаркет» його засновник та власник левової частки акцій, депутат Львівської міської ради від «НУ» Роман Шлапак. Власне, оця зміна власників і спричинила ситуацію, коли крайніми виявилися постачальники товарів.

«Після нового року «Інтенрмаркет» та «Арсен» припинили проплати за поставлені товари. Деякі підприємці впродовж 9 місяці не отримують грошей, а відтак нині перебувають на межі закриття, бо залишилися без оборотних коштів. А за тими 170 млн. грн. -- долі 25 тисяч людей, що працюють на підприємствах-постачальниках і нині опинилися на межі звільнень», – зазначив Володимир Яворський
Натомість представники «Євротек» пропонують практично усім постачальникам «забути» про третину боргів «Арсену», а виплату решти боргу розтермінувати від 1 до 5 років. «Водночас вони пропонують постачальникам підписати тристороній договір поруки (між «Інтермаркетом», «Євротеком» і постачальником), але, фактично, на кабальних умовах. Згідно з таким договором, «Євротек» хоче, аби підприємства і далі постачали товари в «Арсен», що для нас , по суті, означає і далі нагромаджувати борги», – наголосив заступник голови Асоціації Володимир Заболотовський. «При цьому представники нових власників «Арсену» не надають жодних документів щодо законності своє діяльності у торгових центрах. Також невідомо, на яких умовах вони працюють», –додав він.
Лідери Асоціації також стверджують, що в Чернігові, Черкасах та Житомирі схожим чином припинла свою діяльність меража супермаркерів «Союз» – заборгованість становила 500 млн грн. І що, мовляв, до цього також був причетний «Євротек».

Відтак, представники Асоціції надіслали свої звернення у всі правоохоронні органи і органи місцевого самоврядування з проханням у 10-денний термін вивчити ситуацію та допомогти знайти правове розв’язання проблеми. Інакше вони обіцяють ініцюювати всеукраїнських збір підписів, аби донести інформацію до найвищих посадовців держави, і готові вдатися до масових акцій протестів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ