Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові потрібно збудувати більше мільйона квадратних метрів соціального житла — Ігор Гнесь

Завідувач кафедри архітектурного проектування інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», розробник Концепції регіональної програми формування фонду соціального житла у Львові Ігор Гнесь сьогодні під час прес-конференції заявив, що у місті потрібно збудувати більше мільйона квадратних метрів соціального житла, зважаючи на гостру проблему нестачі житла. При нормі 14 кв.м на одного мешканця квартири, яку в 2007 році запропонував Кабмін, виникає потреба в будівництві 1,1 млн кв. м соціального житла. Проте, цей норматив суперечить чинним нормам на проектування житла і призведе до дискомфортного заселення малих сімей 1-2 особи (41% всіх сімей-черговиків).
 Для проектування соціального житла у Львові пропонується дотримуватись таких загальних площ квартир: для сім’ї з однієї особи – 23-24 м.кв, для двох осіб – 33-35 м.кв, для трьох осіб – 44-46 м.кв, для чотирьох – 54-56 м.кв, для п’яти – 64-67 м.кв, для шести – 74-78 м.кв.
Соціальне житло проектується максимально економічним, розрахованим на забезпечення певного санітарно-гігієнічного мінімуму і по рівню комфортності поступається доступному житлу.
Щоб створити комфортні квартири соціального житла за норми 14 м.кв загальної площі на одного мешканця потрібно збільшити кухні (як мінімум до 15 м. кв.) за рахунок зменшення спалень до мінімальних вимог, за якими забудовувалась країна з 1971 по 2005 роки, а також мінімізувати передпокої, коридори.
Соціальне житло — це житло, будівництво якого фінансується з міського чи державного бюджету. Соціальне житло є власністю міста і надається безоплатно найбіднішим верствам населення. Воно не може бути приватизоване, продане, здано в суборенду.
Як підкреслив Ігор Гнесь, для того, щоб претендувати на соціальне житло, недостатньо просто стояти в черзі, а потрібно ще, щоб рівень доходів сім’ї був на рівні прожиткового мінімуму.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ