Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові працює «Центр дозвілля та соціальної реабілітації для неповносправних молодих людей»

Людям з особливими потребами допомагають розвинути власні здібності через активну участь у роботі «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для осіб з особливими потребами». Центр працює у приміщенні на пл. св. Юра, 5, кв. 30 (вхід з вул. Озаркевича) щоденно з 9-00 до 18-00. У роботі проекту задіяно чотирьох кваліфікованих працівників. Центр обслуговує 27 осіб, віком від 14 до 35 років з розумовою неповносправністю. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі Львівської міської ради.
Діяльність центру спрямована допомогти людям з особливими потребами розвинути навики самообслуговування, поведінки у колективі та у громадських місцях. Проводяться заходи з виявлення творчого потенціалу, освітні та культурні заходи (відвідини різних культурних закладів, організація різних культурних заходів власними силами).
За час роботи проекту було проведено понад 278 занять, 14 днів кухні, 5 екскурсій до громадських закладів (театри, кіно, музеї, виставки, парки, церковне богослужіння), 2 виїзди за місто з відвідинами історичних місць. Також виготовлено значну кількість виробів з різних матеріалів.
Проводяться такі види творчої діяльності: малювання, вироби з ниток та паперу, виготовлення виробів з бісеру, виробів з дерева, виготовлення свічок. До кожної особи формується і надалі застосовується індивідуальна програма та індивідуальний підхід. Значна увага приділяється проведенню занять з набуття навиків повсякденної роботи вдома на кухні. Організовуються дні національної кухні, під час яких користувачі мають змогу отримати навики допомоги родичам по господарству. В процесі проведення занять відводиться час для спільних бесід, спільної молитви. Значна увага приділяється перегляду тематичних відеоматеріалів.
У Центрі також отримують допомогу рідні та опікуни неповносправних. Надаються консультації, проводиться щотижневий збір батьків чи опікунів для обміну досвідом, обговорення питань спільного існування, вирішення спільних проблем, організовуються спільні заняття з залученням спеціалістів з роботи з неповносправними.
«Частина молодих людей які мають розумову неповносправність, перебуває поза увагою суспільства, не відвідує спеціалізованих закладів освіти чи товариства для інвалідів. Постійно перебуваючи вдома, люди з особливими потребами стають важкою ношею для родичів та близьких. Одночасно вони самі потерпають від такого перебування в замкнутому середовищі. Частина людей з особливими потребами, які перестали за віком відвідувати заклади освіти, в домашніх умовах дуже скоро деградують і втрачають навіть ті мізерні навики які вони здобули у спецшколах. Для покращення їхніх навичок потрібна постійна підтримка спеціалістів. Цивілізоване суспільство зобов’язане дбати про проблеми людей з обмеженнями, створювати умови, за яких люди з обмеженими можливостями зможуть почувати себе повноцінними членами цього суспільства», - повідомила керівник проекту Наталя Загайко.
З міського бюджету проводиться дофінансування проекту у розмірі 31 389 грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ