Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентовано фільм про священномученика греко-католицької Церкви

12 жовтня у кінотеатрі „Кінопалац” відбулася презентація документального фільму про блаженного священномученика Омеляна Ковча «Парох Майданека». Фільм розповідає про особливу постать – греко-католицького священика, якого беатифікував Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту до Львова у червні 2001 року. Презентація фільму зібрала у залі духовних осіб і мирян, українців, поляків і євреїв, представників влади і громадських організацій. Повідомляє прес-секретаріат Глави УГКЦ.
«Отець Ковч є людиною, яка мислила універсальними категоріями, тому одразу з’явилося бажання популяризувати його діяльність. І я зрозумів, що найкращою формою в сучасних обставинах є створення фільму», - розповів під час прес-конференції після перегляду фільму о. митр. Стефан Батрух, парох храму Різдва Пресвятої Богородиці у м. Любліні, ініціатор проекту. Отець Стефан наголосив, що бажанням авторів є спонукати українських режисерів і продюсерів знімати фільми про мучеників УГКЦ, зокрема о. Ковча, та інших визначних діячів початку ХХ століття.
Своєю чергою Гжегож Лінковський, режисер та автор сценарію фільму «Парох Майданека», розповів, що задум авторів полягав у тому, щоб показати квінтесенцію, ідею діяльності о. Ковча, адже це не історичний, а документальний фільм. «Найцікавішим моментом для мене було показати, як о. Ковч хрестив. Це була людина, яка могла не зважати на релігійну приналежність, на свою ідентичність та бути з іншими людьми і їм допомагати», - сказав Гжегож Лінковський.
Ще одним учасником прес-конференції був представник єврейської громади Мейлах Шейхет. Він, звертаючи увагу на слова блаженного Омеляна у його листі із ув’язнення - «тисячу разів дякую Богові, що я тут є», - сказав, що це слова людини, яка покликана служити людям від імені Бога, - людини, яка має чисту душу і розуміння важливості своєї присутності на цій землі. Метою його життя було допомагати людям. «Ця постать є канонічною. Він є для нас взірцем. Ми маємо наслідувати його, бо через таких людей спасається світ», - зазначив Мейлах Шейхет.
Аналогічна презентація фільму «Парох Майданека» 13 жовтня відбудеться у Перемишлянах, де о. Ковч був парохом, та наприкінці листопада - у Києві.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ