Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові презентували ікону «Хрещення Ісуса у річці Йордан», яку були викрали 1984 року

Сьогодні, 23 березня, у Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицього відбулась урочиста церемонія презентації віднайденої ікони «Хрещення Ісуса у річці Йордан», викраденої 1984 року.

На урочистій церемонії були присутні міністр культури України Михайло Кулиняк, голова Львівської ОДА Михайло Костюк, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

Михайло Кулиняк привітав усіх присутніх із знаменною подією. «Господь нас нагороджує .Так, те, що було незаконним шляхом відібране, повертається на своє місце», – зазначив він. За його словами, міністерство та всі органи влади будуть продовжувати пошукову роботу.

«Сподіваюсь, що таких подій буде більше, коли національні цінності будуть належати не окремим особам, а усій нації», – наголосив Олег Панькевич.

За словами завідувачки відділу давньоукраїнського мистецтва Марії Гелитович, досі не має жодного цілком вцілілого іконостасу 16 ст. Тому такі ікони є дуже важливими для дослідження історії українського іконостасу. Вона розповіла, що для таких ікон характерні висока техніка і дуже дорогі матеріали – позолочене тло.

Нагадаємо, у січні 1984 року з фондосховища музею було викрадено 22 ікони 15-18ст. Крадіжка стала найрезонанснішою подією у культурно-мистецькому житті України. По гарячих слідах вдалося повернути 9 ікон. Доля 13 раритетів залишилася невідомою. Їхні зображення та описбули опубліковані у «Каталозі культурних цінностей, викрадених з музеїв та культових споруд України (1984-1998)», виданому 1999 року Національною комісією з питань повернення в Україну культурних цінностей.

Відтак, 2003 року Федеральне міністерство культури Німеччини повернуло Україны одну із тих 13 ікон «В’їзд Христа до Єрусалиму».

На початку 2011 року російському колекціонеру Ігорю Вознякову під час формування колекції для приватного музею «Дім ікони» (м. Москва) в одній із європейських держав запропонували придбати старовинну ікону. Для проведення експертизи запросили провідних спеціалістів. У результаті кількох мистецтвознавчих експертиз підтвердилося, що йдеться про ікону 16 ст. «Покрова Богородиці», що належала Львівському музею. У липні 2011 року московський колекціонер передав цю ікону в дар Україні.

Далі на побажання громадянки Росії Любові Єлізавєтіної та за сприяння Державної служби контролю за переміщення культурних цінностей через Державний кордон України і Росохоронкультури Міністерства культури РФ у вересні 2011 року до України повернулася ще одна святиня 15 ст. – ікона «Розп’яттяз пристоячими», яка перебувала у зібранні російського колекціонера Михаїла Де Буара (Єлізавєтіна).

Сьогодні прокладено шлях додому четвертого безцінного твору сакрального мистецтва з числа тих 13, викрадених у 1984 році. На початку 2011 року Фундація «Одигія» придбала ікону «Хрещення Ісуса у річці Йордан» у її тодішнього власника та виявила бажання подарувати Україні цей раритет. Передача пам’ятки другої половини 16 ст. українські стороні відбулася 2012 року у Посольствы України в Королівстві Нідерланди у Гаазі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ