Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували карту «Соборна Україна» (ФОТО)

Сьогодні у Львові відбулася презентація карти «Соборна Україна». Цю карту розробили фахівці благодійного фонду «Україна-Русь» у співпраці з істориками та науковцями. Карта відображає державний кордон Української Народної Республіки станом на 22 січня 1919 року. Слід зазначити, що у порівнянні із сучасною Україною тодішня УНР була в 1,6 раза більша за площею.

 Як зазначив президент фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець, головне завдання, яке ставили перед собою розробники карти – дати українцям пізнання своєї історії. «Зараз нашу історію перекручують, замовчують багато фактів. Ми ставимо собі за мету якнайширше поінформувати українців про правдиві історичні факти. Щоб вивчити українську історію, потрібно перечитати тисячі сторінок, на що людям не вистачає часу. Карта – це компактний виклад історії, який доступний кожному», - зазначив Ростислав Новоженець.
Крім кордону УНР на карті позначений сучасний державний кордон, кордон етнічних земель України та українські анклави – компактні поселення українців на схід від УНР.
Ростислав Новоженець зазначив, що на сьогодні Україна не є соборною, бо значна кількість українських етнічних земель періоду УНР перебувають у складі інших держав, а ця карта може стати своєрідним закликом та аргументом у питаннях відновлення соборності українських земель.
Карту видали накладом тисячу примірників, однак це лише перший етап. Приблизно через місяць планують видати другу чергу накладу для розповсюдження по всій території України. У Львові карту можна буде безкоштовно отримати з наступного тижня у центральних книгарнях міста.

 

Підготувала Наталія КУЗЬО

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ