Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували книгу про художників-бойчукістів

Учора, 26 лютого у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького відомий львівський мистецтвознавець, професор Львівської національної академії мистецтв Ярослав Кравченко презентував монографію «Школа Михайла Бойчука. Тридцять сім імен».

 

 „У 2005 році написав книгу „Школа Михайла Бойчука. Охрім Кравченко”, це була книга про мого батька, - розповів автор книги, - а потім захотілося зробити монографію про усіх учнів Бойчука. Спочатку було 15 імен, тоді 25, а тепер 37 імен. По порошинках, фрагментах вдалося зібрати відомості про них, їхню творчість. Ця школа у 1937 була  закрита. Бойчук з декотрими учнями були розстріляні, а решту вислали в Сибір. Тепер з небуття, з мороку часу намагаємося відродити все, що було забуте”.

 

Школа Михайла Бойчука бере витоки із 1907-1909 в Парижі. Михайло Бойчук створив напрям у живописі, що отримав назву неовізантизму. Наступна пристань бойчукізму – Київ, Українська академія мистецтв, 1917 рік.  1917-1937 – це розвиток бойчукізму або українського монументалізму. Бойчукізм був оснований на національних елементах – український іконопис, стінопис Середньовіччя. Ідея національності стала причиною поступу напряму і його знищення. Серед представників цього одного з напрямів „розстріляного Відродження” були Іван Липківський, Микола Касперович, Софія Налепінська-Бойчук та інші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ