Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові презентували монографію з історії Галицької єпархії

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич взяв участь у презентації монографії Ігоря Скочиляса "Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIII ст.: організаційна структура та правовий статус", повідомила прес-служба Львівської облради.

"Це титанічна праця. Ця книжка - це історія не лише Галицької Єпархії - це 831 сторінка історії України. Сьогодні ми мусимо подякувати автору за цю нелегку роботу і зробити все, щоб ця історія була доступною кожному" - сказав під час презентації Олег Панькевич.

Книгу підготовлено до друку спільними зусиллями Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського Національної академії наук України та Інституту Історії Церкви Українського Католицького Університету.

Монографія присвячена дослідженню організаційної структури та правового статусу Галицької (з 1539 р. – Львівської) єпархії від часу її заснування в середині XII ст. до кінця XVIII ст., коли в Галичині розпочалися австрійські секуляризаційні реформи, а на Поділлі російська влада ліквідувала унію. У роботі, що опирається на багату джерельну базу, сучасний науковий інструментарій і міждисциплінарний підхід, особливу увагу звернено на тісний зв’язок між тогочасною українською (руською) культурою та Східною церквою (Православною, а з 1700 р. й Унійною). Їхня взаємодія у середньовіччі та в ранньомодерний період допомагала формувати українську етнічну територію в різних її реґіональних виявах, а також маркувати західну й частково південну межі розселення української етноконфесійної спільноти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ