Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентуватимуть документальний фільм канадців українського походження «Відродження королівства: скарби Галичини»

У Львівському музеї історії релігії третього листопада, в суботу, відбудеться презентація документального фільму «Відродження королівства: скарби Галичини». Його створили канадці українського походження, які вивчали Україну лише зі слів батьків, навчання в українській суботній школі та академічній літературі. Про це „Гал-info” повідомили у Львівському музеї історії релігії.
Ідея створення фільму про історію Галичини в мистецтві та архітектурі належить Христині Цурковській. Її задум підтримали представники молодшого покоління українців в Канаді фізик Даніель Стоділка та журналіст Петро Бейгер. Саме вони від сценарію до режисерсько-продюсерського втілення представили наш край від найдавніших часів до сьогодення через призму сакральних пам’яток, міфів, легенд.
Створення фільму – це свого роду «реабілітація» Галичини в очах Заходу, який сприймає галицький край «як велике село з багатою етнографією: шаровари, вареники, писанки».
У своїй стрічці автори намагаються показати історичне середовище, яке змінювалося, розвивалося, в атмосфері якого формувалося місто Лева; край багатої культури, в яку, крім українців, свою лепту внесли вірмени, євреї, поляки інші національні меншини.
Фільм «Відродження королівства: скарби Галичини» – це екскурс історичним краєм, це інтерв’ю з істориками, науковцями, мистецтвознавцями, музейниками, це давня українська музика, і сучасні твори композитора Мирослава Скорика. Мова оригіналу фільму англійська, також зробили переклад українською мовою.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ