Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентують книгу-фантазію для дорослих дітей – «Балерина без пуантів»

4 листопада у Львові в книгарні «Є»(проспект Свободи,7) американська письменниця українського походження Ірена Коваль презентує свою нову книгу «Балерина без пуантів» (фантазія для дорослих дітей).

«Балерина без  пуантів» - фантасмагорична літературна казка про балерину, яка настільки розтовстіла, що за животом не бачить пуантів на ногах. Проте, вона вміє літати. Літати можуть тільки вільні. “Ніколи не знаю, де наступного разу крутнуся чи підстрибну” – так може сказати гоголівська Солоха, коли краде зірки з неба, а не балерина, обтяжена чіткою хореографією. Але балерина Габі робить себе товстухою з протесту, проходить через багато метаморфоз й повертається до своєї тендітності збагаченою новим досвідом. Крила їй дає не майстерність балерини, а добре серце.

«Балерина без пуантів» - скоріше,  не казка, а притча про сучасний світ, де предметом комерції стає все, і в першу чергу жіноче тіло та таємні бажання споживачів. Та тільки не дитяча душа і не доброта. Це чи не останні справжні цінності, про що нагадує нам з вами балерина Ґабі, яка рятує дітей від псевдокулінарних і псевдокультурних цінностей. Балетною школою для дітей стає пластика мешканців джунглів, їжею-ліками - дикі плоди.

Твір Ірени Коваль перенасичений елементами комізму, але цей різновид комічного - їдка сатира, а не гумор. Авторка аж знущається з різнотипів світу бізнесу, з його авантюрної природи. Керівники величезної корпорації з виробництва напоїв, чи вчителі балетної школи мають звірині образи. І це не машкара на людських обличчях, а суть душі кожного з них. Мовою Езопа Ірена Коваль говорить про страхіття сучасного глобалізованого світу, в якому найбільш розрекламоване є найбільш гидким, шкідливим чи злим.

Читач знайде у літературній фантазії Ірени Коваль підсумкову мораль як у байці, сатиру як у памфлеті, щасливий фінал як у народній казці. Знайде він і більше - філософію любові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ