Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові проходить конференція до сторіччя ЗУНР

Сьогодні, 30 жовтня, відбувається Міжнародна наукова конференція «Західноукраїнська Народна Республіка: революція, державність, соборність. До 100-річчя утворення ЗУНР».

Участь у конференції взяв голова Львівської обласної державної адміністрації  Олег Синютка.

«Я дуже радий, що у наших стінах відбувається така вагома подія, яка, я переконаний, дасть не тільки обгрунтовані твердження стосовно дискусійних сторінок нашої історії, а дуже чітко розставить акценти сторічної давнини. Коли на уламках імперії творилися нові держави і серед них достойне місце займає Українська держава, створена на Західних теренах української нації. Це буде не лише дискусія про те, що відбувалось сто років тому, це обов’язково повинен бути аналіз, який пов’язаний з тогочасними подіями. Українці, які перебрали у кінці жовтня – на початку листопада 1918 року владу у тих місцях, де українське населення становило значну більшість через певний період часу втратило не тільки армію, але й державність.  Я переконаний, що ці події повинні для нас слугувати добрим уроком, що необхідно зробити сьогодні,  коли в умовах, коли триває російська агресія, коли окуповано частину української території, щоб не просто зберегти державу, але навічно закріпити своє місце серед всіх європейських націй. Я перекнаний, що обов’язково ми повинні подискутувати ті уроки війського мистецтва, військової частини, які стосуються історії ЗУНРу. Ключова річ, на якій ми сьогодні повинні наголосити нашому українському народу – це розміння того, чому ми втратили державу 100 років тому та що необхідно зробити, щоб закріпити українську державність, особливо сьогодні. Ця дискусія стане ще одним поступом, ще одним уроком для того, щоб зробити всиновки з історії українського народу та не втратити надбання українців ХХІ століття», - зазначив Олег Синютка.

Зазначимо, що організатор заходу - Національна академія наук, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича.

«1 листопада – це один із моїх улюблених сюжетів як історика. Адже ці події продемонстрували українську рішучість у боротьбі за незалежність, вміння військових та політиків співпрацювати. Як знаємо, наслідком Листопадового чину стало продовження української держави не тільки у Львові, але в інших містах краю. За цим постала Західноукраїнська Народна Республіка, - зазначив під час виступу голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Окрім того він додав: «Я переконаний, що лише разом - історики, громадські організації та органи влади  - лише разом ми зможемо віддати належну шану учасникам революції 1917-1921 років. А також взяти з їхнього досвіду найважливіші для сьогодення кроки».

Також у межах конференції ректор Прикарпатського національного університет імені Василя Стефаника Ігор Цепенда  презентував перший том енциклопедії «ЗУНР».

«Це лише перший том. Ми сподіваємося у найближчі місяці, що матимемо повноцінне видання, що буде завершенням тієї прації, яка створить фундамент для наступник досліджень Західноукраїнської Народної Республіки. Я переконаний в тому, що ми дійсно на добрій дорозі», - повідомив Ігор Цепенда.

На Міжнародній конференції передбачили роботу в секціях, зокрема  в роботі 1-ої секції «ЗУНР в джерелах та історіографії, історичному краєзнавстві, етнографії та регіоналістиці» представлять  інтерактивну карту з нанесеними точками, де відбувалися події дислокування командування та частин УГА під час Листопадового чину та оборони Львова, розроблену інститутом археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ