Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові реформу міського бюджету проведуть у наступному році

Сьогодні у Львові офіційно представили проект «Реформа місцевих бюджетів», яким займається Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Хоч Львів не бере поки що участі в проекті, втім львівська влада говорить, що в наступному році Львів буде в проекті.

Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і передбачає перехід на програмно-цільовий метод бюджетування, що має покращити управління місцевими бюджетами та зміцнити автономію бюджетів через надання цілеспрямованої законотворчої допомоги ВР України, а також збільшення прозорості прийняття бюджету шляхом проведення громадських слухань.
Перехід на програмно-цільовий метод бюджетування передбачає відхід від традиційної системи затвердження бюджету на 1 рік і перехід на систему визначення мети, якої необхідно досягти в результаті використання бюджетних коштів. «При формуванні традиційного бюджету увага зосереджується на затратах та адміністративних потребах, що визначаються в межах «норм», серед яких видатки на оплату праці, оплату комунальних та інших послуг тощо – словом, на збереження існування системи бюджетної сфери заради неї самої, а не задля досягнення якихось цілей. Натомість бюджетний процес із застосуванням програмно-цільового методу починається з окреслення проблем, які треба вирішити. Формуються програми, структура яких узгоджується визначеними пріоритетами, планами соціально-економічного та стратегічного розвитку регіону», - говорить асистент з питань інформування Проекту Валерія Котляренко.За її словами, залучення до проекту є актуальним з огляду на впровадження реформи місцевого самоврядування.    
Львівська влада зацікавлена в участі в проекті «Реформа місцевих бюджетів в Україні». Про це «Гал-info» повідомила заступник міського голови Любов Максимович після офіційного представлення Проекту. 
«Поки що Львів не бере участі у проекті, але візьме вже в наступному році. В цьому році ми будемо складати обов’язково паралельний, «громадський» бюджет, настільки, на скільки це вдасться зробити», - говорить Максимович. За її словами, громадські бюджетні слухання мають відбутися орієнтовно після другого читання проекту Державного бюджету на 2007 рік. «Тоді ми матимемо офіційний документ з розрахунками на область і тоді ми передаємо свій проект бюджету. Громадські бюджетні слухання ж відбудуться до остаточного затвердження місцевого бюджету. Позатим в нас бюджетні слухання відбуваються вже місяць, за участю бюджетної комісії. Ми запрошуємо туди управління освіти, управління охорони здоров’я, культури, інженерів, управління муніципального майна та природних ресурсів. Іде рутинна робота і в бюджет пріоритетні напрямки всі включені, а що не попаде - залишиться на наступний рік», - говорить Максимович.
 На сьогодні USAID працює з 85 містами України, з яких 55 із населенням понад 250 тис. чоловік почало працювати в цьому році, серед котрих із західного регіону: Івано-Франківськ, Ужгород, Тернопіль, Рівне. А зі Львівської області - Стрий та Дрогобич. Цьогорічна інформаційна кампанія проект «Реформа місцевих бюджетів» почалась в АР Крим, і триватиме протягом жовтня-листопада в 55 містах України.   

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ