Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові реставрують будинок на вулиці Руській, 10

У Львові реставрують будинок на вулиці Руській, 10. Про це розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, повідомила прес-служба ЛМР.

«На сьогодні виконано заміну жолоба та фартуха даху, укріплено тиньк та здійснено пофарбування фасаду. Триває реставрація брами та вікон», - розповіла Лілія Онищенко.

Проектна документація виготовленаза кошти благодійного товариства «Милосердя», а реставраційні роботи виконують за бюджетні кошти у розмірі 240 тис. грн. Авторський нагляд здійснює архітектор Ганна Новаківська, науковий консультант - Роман Могитич.

«Будинок дуже цікавий з архітектурної точки зору, тут знаходиться благодійне товариство «Милосердя». І саме це товариство було ініціатором реставрації фасаду цього будинку. Будинок на Руській, 10 дійсно потребував реставраційних робіт протягом багатьох років, але в бюджеті не було коштів. Цього року з міського бюджету були передбачені кошти і от ці роботи вже майже добігають кінця. Але мені хотілось би перепросити львів’ян, бо риштування стоятимуть ще місяць. Тому що вирішили цьогоріч ще відреставрувати вікна. Спершу ми думали, що вікна залишаться на наступний рік, а зробимо тільки роботи по фасаду. Будинок виявився набагато складнішим, ніж ми спочатку думали. Бо спочатку ми вважали, що можемо зробити роботи протиаварійні по карнизу і по водовідведенню, і звичайно відновити пофарбування. Але виявилось, що штукатурка також не є в доброму стані. Історики змогли дослідити будинок. І наше первісне уявлення про цей будинок трішки змінилося.Думали, що будинок складався з двох двовіконних кам’яниць, як виявилось, це була одна двовіконна кам’яниця, до якої пізніше добудували частину, в якій є вхідна брама.Кам’яниця називалась Миколаєвичівська, позаяк це був український квартал в середньовічному Львові. І очевидно, що власники будинку були люди достатньо заможні, оскільки вони змогли збудувати такі високі та якісні приміщення. Також над своїми вікнами помістили латинські написи. Тепер написи почищені, їх можна прочитати. Це є Псалми і переклад їх такий «Втішайтесь Господу і він сповнить бажання серця, та «Благословімо Отця і Сина зі Святим Духом».

Ця готична класика мала цеглинки, котрі мали різнокольорову поливу. Вони були невеликими вкрапленнями, але це означає, що будинок був перебудований і це залишки старої кам’яниці. На фасаді будинку буде частина стіни не оштукатурена і там можна буде побачити цю готичну кладку. Я розумію, що не для всіх це буде інформативно. Думаю, екскурсоводи це включать в свій туристичний маршрут і зможуть показувати туристам залишки готичного Львова до пожежі 1527 року.

Одне нас засмучує, що на другому поверсі є одна квартира, власники якої мають одне вікно пластикове, одне дерев’яне, яке вони самі зробили, воно коричневого кольору і навідріз відмовилися, щоб їм ці вікна поміняли. Власники просто категорично відмовляються це зробити. Боїмось, що будинок так і залишиться з двома такими вікнами, які не зовсім пасуватимуть. На жаль, на це дуже складно впливати, бо це приватна власність», - розповіла Лілія Онищенко.

Роботи виконує ЗАТ «Львівреставрація».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ