Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочався Міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах імені Дмитра Біди

З 20-го до 26 листопада цього року у Львові відбуватиметься 4-й Міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах імені Дмитра Біди. Про це сьогодні, 20 листопада 2006 року, під час прес-конференції повідомила начальник управління культури та туризму ЛОДА Галина Дорощук.
За її словами, для участі в конкурсі подали заявки 189 учасників з Росії, Татарстану, Польщі, Словаччини та України: 53 флейтисти, 17 гобоїстів, 64 кларнетисти, 21 фаготист, 34 саксофоністи. Як зазначила Галина Дорощук, фінансування цього конкурсу проходить за сприяння управління культури та туризму ЛОДА, Міністерства культури та туризму, ЛМР, зокрема: Управління культури та туризму ЛОДА виділило 35 000 гривень, міністерство – 30 000 гривень, Львівська міськрада – 3 000 гривень, решта – спонсорські кошти. Головою журі конкурсу є перший кларнетист національного оркестру Франції Патрік Мессіна.
За словами профессора Львівської державної академії імені Лисенка В’ячеслава Цайтца, переможці кожної номінації та вікової категорії нагороджуватимуться дипломами та цінними подарунками. Лауреати 1, 2, 3 туру нагороджуватимуться грошовими преміями. Гран-прі становить 300 доларів США. Діти-сироти молодшої вікової групи з України звільняються від оплати вступного внеску за рахунок благодійних фондів міста Львова.
Міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних дохових інструментах у 1996 році започаткований провідними музикантами Львівщини та названий іменем Дмитра Біди на честь відомого українського музиканта-флейтиста, з ім’ям якого пов’язано яскраві сторінки музичного життя України та Росії.
Дмитро Біда народився 4 березня 1919 року у селі Ясенові на Львівщині у селянській родині. Початкову та середню музичну освіти здобував у військовій музичній школі та державній консерваторії у Катовіцах (Польща), продовжив навчання у Львівській консерваторії. З 1949 року працював солістом-концертмейцстером  симфонічного оркестру Львівської обласної консерваторії і одночасно викладачем класу флейти у консерваторії та музичному училищі. Дмитро Біда – справжній майстер мистецтва найвищого рівня, наділений високим талантом та унікальними якостями інструменталізму, поєднаними з живою манерою гри, яка вражала своєю досконалістю як музикантів-професіоналів, так і звичайних слухачів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ