Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочався семінар з демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України

У Львові розпочався семінар з демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України за участю експертів ОБСЄ, представників Генерального Штабу Збройних Сил України та Міністерства оборони України, а також громадських організацій та військовослужбовців офіцерського та сержантського складу, які представили різні види ЗС України.

Взагалі весь проект спрямовано на чотири компоненти. Перший - це демократичний контроль, і вже в його рамках: на захист прав і свобод військовослужбовців, на рівність чоловіків і жінок в Збройних Силах України, а також взаємодія військових з громадянським суспільством. 

Семінар, який триватиме протягом двох діб, розпочався з виступу полковника запасу, експерта ОБСЄ Леоніда Полякова. В ході свого виступу Леонід Ігорович змістовно розповів про демократичний цивільний контроль над Збройними Силами України, зокрема про його суть та переваги. Крім того, слухачі мали можливість ознайомитися з законодавчою базою контролю. - «На практиці демократичний цивільний контроль передбачає пошук відповіді на основне питання: «Де провести межу між військовою та цивільною відповідальністю?» Цивільні прагнуть більшого контролю, аби забезпечити відповідність військових рішень та операцій політичним потребам. Військові ж хочуть мати більшу незалежність аби вирішувати, що їм потрібно, як і коли використовувати системи та досягти успіху з найнижчими втратами. Треба пам’ятати – за Конституцією України передбачена спільна відповідальність державної влади, народу та ЗСУ за оборону України», - розповів експерт ОБСЄ. 

В рамках заходу, експерти більш детально розповіли присутнім про права і свободи, дотримання прав військовослужбовців під час особливого періоду. Цікавим стала доповідь про взаємодію військових із громадськістю, а також ефективну комунікацію зі ЗМІ. Особливий увагу звернули на державну мову, як чинник національної безпеки і, як засіб зв’язку з громадськістю. Перший день виявився насиченим і цікавим, оскільки програма семінару побудована у формі тренінгу. По завершенню, кожен мав змогу поставити запитання на зацікавлену тему та отримати кваліфіковану відповідь фахівців. 

Завтра ж, на порядку денному, на учасників чекатимуть питання гендерної рівності, зокрема законодавча база забезпечення гендерної рівності, концепція гендеру: розуміння і непорозуміння тощо. Загалом такі заходи є важливими, оскільки військові та цивільні не лише поглиблюють свої знання, а й здобувають нові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ