Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові розпочався тиждень кіно Юрія Іллєнка

У Львові з 1 по 11 грудня триватиме тиждень кіно Юрія Іллєнка. На широкому екрані покажуть 8 кінострічок, в тому числі нову версію «Молитви за гетьманом Мазепою». До складу ретроспективних показів увійшли стрічки, які сам режисер вважав найвищим своїм досягненням в кінематографії. Про це сьогодні, 1 грудня, на прес-конференції повідомив син режисера, продюсер фільму «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» Пилип Іллєнко.

На відкриття тижневого показу до Львова приїхали сини геніального українського режисера – Пилип та Андрій, а також дружина Юрія Іллєнка, заслужена артистка України Людмила Єфименко.

Показ розпочнеться із презентації стрічки «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія». За словами Пилипа Іллєнка її новизна полягає в тому, що у цю версію додано сучасну шестиканальну звукову доріжку, а також – за кадровий коментар Юрія Іллєнка.

«Ідея коментаря з’явилася тому, що під час показів фільму ми помітили, що люди не надто знають історію України», - розповів Пилип Іллєнко.

Голос режисера за кадром розкриває історичний контекст. Режисер завершив роботу над фільмом незадовго до смерті.

«Цей фільм викликав шалену дискусію, адже він руйнує імперські міфи. Це призвело до заборони фільму в Російській Федерації. Вперше з’явилася можливість показу фільму на широкому екрані, адже ці фільми призначені саме для такого показу. Чим більше українці входитимуть в контакт із українським продуктом, тим більше буде українськості», – зазначив Андрій Іллєнко.

Кінофестиваль Іллєнка проходив у Києві в жовтні 2010 року, фільми режисера цілий тиждень дивилися в Івано-Франківську, Каневі, Дніпродзержинську, Харкові. З великими аншлагами пройшов тиждень фільмів Іллєнка у Вінниці. Як зазначила Ірина Фаріон, тепер і львів’яни мають нагоду «причаститися» творчістю генія.

«Юра дуже любив Львів. Його творчість сприймають найбільш енергетично. Він ненавидів штампи і все завжди робив по-своєму», - розповіла дружина режисера.

Син режисера Андрій Іллєнко зазначив, що домовлятися за показ у Вільнюсі та Вашингтоні було значно легше, ніж у Львові. Ще від березня сини режисера домовлялися про проведення фестивалю і нарешті зуміли домовитись. Переглянути стрічки можна буде у кінотеатрі ім. Олександра Довженка на Сихові (пр. Червоної Калини, 81). Квитки за символічну плату - 15 грн.

Сини режисера розповіли, що головною метою фестивалю є спростувати стереотипи про те, що немає українського кіно і що на вітчизняний кінопродукт немає соціального попиту.

Також у Львові презентували стислий однотомний варіант автобіографічного роману режисера «Юрко Іллєнко – Апостолу Петру». Книгу презентувала депутат Львівської облради від ВО «Свобода» Ірина Фаріон.

«Коли вийшов тритомник, розпочалася криза, і Юрій вирішив скоротити твір до однієї книги. Всі скорочення та правки Юрко робив власноручно. Після нього ніхто нічого не правив», - додала Людмила Єфименко.

Під час презентації Ірина Фаріон зазначила: «Усвідомлення втрати настільки госте, що хочеться мовчати та плакати. Іллєнко випереджав час, він ще не прийшов у наше суспільство у всій своїй величі. Ця книга є свідченням того, як мова вселилася в Іллєнка і написала цей шедевр за нього. Миколайчук на стіні в квартирі Іллєнків написав: «А ти дзвонарю дзвони, буде світанок чи не буде, а ти дзвони».

Останніми словами перед смертю геніального українського режисера Юрія Іллєнка були: «Я мертвий зроблю більше для України ніж слабкий та хворий».

Розклад кінопоказів тижня кіно Юрія Іллєнка.

(пр. Червоної Калини, 81)

Четвер, 1 грудня

19:00 – «Молитва за гетьмана Мазепу»

П’ятниця, 2 грудня

19:00 – «Легенда про княгиню Ольгу»

Субота, 3 грудня

19:00 – «Молитва за гетьмана Мазепу»

Неділя, 4 грудня

19:00 – «Молитва за гетьмана Мазепу»

Понеділок, 5 грудня

19:00 – «Лебедине озеро. Зона»

Вівторок, 6 грудня

19:00 – «Білий птах з чорною ознакою»

Середа, 7 грудня

19:00 – «Тіні забутих предків»

Четвер, 8 грудня

18:00 – «Вечір на Івана Купала»

П’ятниця, 9 грудня

18:00 – «Лісова пісня. Мавка»

Субота, 10 грудня

18:00 – «Криниця для спраглих»

Неділя, 11 грудня

18:00 – «Молитва за гетьмана Мазепу»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ