Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові розвінчували «Міфи пропорційної виборчої системи»

Пропорційна система є шкідливою для держави, оскільки спонукає партії до поділу і дроблення, адже згідно досліджень у випадку поділу однієї партії, новоутворені організації отримають більше мандатів, ніж якщо б ця партія об’єдналася із іншою. Фактично процес ділення є економічно і політично вигіднішим, аніж процес консолідації — таку позицію відстоював сьогодні професор Вроцлавського університету Єжи Пшистава, читаючи лекцію у Львівському національному університеті ім.. Івана Франка на запрошення Центру політичних досліджень. Він навів приклади Польщі та Італії, коли штучне насадження пропорційної системи абсолютно не відображало волю громадян та послаблювало політичний режим. Водночас, на прикладі тієї ж Італії Єжи Пшистав продемонстрував, що перехід від пропорційної системи до мажоритарної позитивно вливає на державний лад в країні, а відтак і на її добробут. Професор висловив припущення, що пропорційна система була зумисне насадженою європейським країнам з боку США для послаблення їх державних устроїв.
На його думку, мажоритарна система більш наближена до громадськості, краще відображає настрої в суспільстві, а також сприяє більшій відповідальності народних обранців.  
   Довідка. У 1992 році у Польщі було засновано громадський Руху на підтримку одномандатних виборчих округів (Ruch Obywatelski na rzecz Jednomandatowych Okregуw Wyborczych). Основним завданням діяльності Руху стало обґрунтування необхідності зміни моделі виборчої системи Польщі із пропорційної на мажоритарну (відносної більшості). Протягом чотирнадцяти років існування Рух став однією із найбільших громадських ініціатив у Польщі. За цей час Рухом було проведено більше 60 загальнонаціональних конференцій, круглих столів, дебатів. Також його активісти періодично організовують публічні маніфестації і вуличні демонстрації, найвідомішими з яких стали уже традиційні „Марші на Варшаву”. Ініціатором Руху виступив професор Вроцлавського Університету Єжи Пжистава, який опублікував більше 500 статей, eссе і памфлетів (Польща, США, Канада, Австралія та ін.), а також прочитав велику кількість лекцій як в Польщі, так і поза її межами. Сьогодні рух має підтримку Громадянської Платформи — другої за величиною парламентської партії Польщі
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ