Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

У Львові шукатимуть документалістів, які готові знімати об’єктивне кіно про ОУН-УПА

Сьогодні, 7 листопада, за сприяння ВО «Свобода» у Львові в рамках проекту «Міжнародна інтерпретація діяльності УПА – шанси на об’єктивність» показали чеський телевізійний фільм "Banderivci" (реж. Martin Pekarek, Ales Koudela, 2011р.) та російський телевізійний фільм "Бандеровцы – война без правил" (реж. Анна Богуславская, 2004). До участь у заході запрошували представника російського консульства у Львові, однак ніхто на захід не з’явився.

«Мета проекту – показати закордонні документальні фільми про УПА та представити множинність інтерпретацій теми українського визвольного руху не лише українськими дослідниками, але також і закордонними. Серед головних завдань проекту акцентувати увагу на ставленні до УПА закордонних дослідників; віднайти баланс об’єктивності та пропаганди у закордонних публікаціях ( в т.ч. фільмах) на цю тему; запропонувати можливості використання закордонних матеріалів для поширення знань про ОУН-УПА за кордоном та на східних теренах України», – зазначив модератор проекту, кінознавець, громадський діяч, доктор технічних наук Олег Яськів.

За словами Олега Яськіва, в Україні вперше ініційоване публічне обговорення теми зовнішніх інтерпретацій діяльності ОУН-УПА задля пошуку нових шляхів та способів поширення знань про ОУН-УПА за кордоном та на східних теренах України. Акція стартувала ще минулого тижня. Він також застеріг, що фільм – це не наукова праця, а мистецька постановка, тому не все у фільмах буде подобатись присутнім.

Перед переглядом російської кінострічки Олег Яськів зазначив, що враховуючи суспільний резонанс організатори зверталися до російського консульства і хоч ніхто не відгукнувся, але львів’яни задекларували свою готовність до об’єктивної оцінки діяльності УПА.

«Ми не боїмося її сприймати і показувати громадськості. Зрештою все це додає нам сили», - зазначив модератор.

Російський фільм “Бандеровцы – война без правил” (реж. Анна Богуславская, 2004) виявився значно дражливішим та емоційно упередженим ніж телевізійний фільм “Banderivci” (реж. Martin Pekarek, Ales Koudela, 2011р.). У цьому фільмі розповіли про «завербованих німецьких розвідників Коновальця, Мельника та Бандеру». Останнього взагалі назвали терористом. В фільмі задокументована розповідь радянського розвідника, група якого була задіяну в операцію по викритті керівництва ОУНівського підпілля.

Присутні на перегляді глядачі значно прихильніше сприйняли фільм чеських режисерів і висловили критичні зауваження щодо російської кінострічки.

Олег Яськів зауважив, що проект не закінчився показом двох фільмів і організатори продовжать пошук закордонних документальних фільмів та пропонуватимуть співпрацю документалістам, які планують знімати об’єктивне кіно про діяльність ОУН-УПА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ