Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові сьогодні обговорили проблему зникнення дерев’яних церков

Основними причинами загоряння дерев’яних церков на Львівщині є застарілий електропровід, залишення у церкві без нагляду запалених свічок та відсутність там вогнегасників – про це сьогодні під час круглого повідомив представник МНС Львівщини. За словами історика та мистецтвознавця Василя Слободяна, крім згоряння, дерев’яні церкви сьогодні зникають як цінність, оскільки є багато випадків, коли церкву ремонтують новими матеріалами, знищуючи її як автентичний шедевр: «За останні роки на Львівщині лише 3 дерев’яні церкви нормально відреставровані».
Слід зазначити, що за останні 2-3 роки причиною згоряння більшості дерев’яних церков Львівщини був підпал. Учасники сьогоднішнього круглого столу обговорили також питання навмисного підпалу самими парафіянами, щоб на місці дерев’яної збудувати муровану: коли Управління охорони культурної спадщини не дає дозволу на демонтаж дерев’яної церкви, через деякий час церква згоряє, а на її місці починають будівництво нової.
Круглий стіл щодо збереження українських дерев’яних церков відбувся сьогодні у Львові. Там були присутні представники духовенства, обласної влади, прокуратури, міліції та МНС.
Основними питаннями, які обговорювали учасники круглого столу були причини зникнення архітектурних шедеврів України – дерев’яних церков.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ