Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові стартувала акція щодо профілактики та раннього виявлення глаукоми

У Львові стартує вже традиційний цикл акцій щодо профілактики та раннього виявлення різних захворювань. Зокрема, з 1 до 14 березня триватиме акція, яку не проводили раніше, присвячена профілактиці та ранньому виявленню глаукоми очей, – повідомив сьогодні, 2 березня, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

 Як і багато інших хвороб глаукома на ранніх стадіях не має клінічних та зовнішніх проявів – пацієнт нічого не відчуває. Але одним з головних симптомів на ранніх стадіях є підвищення внутрішньо-очного тиску. Визначити цей тиск можна тільки в поліклініці, тільки в офтальмолога, – додав Володимир Зуб.

«Глаукома ока має 4 стадії: 1 стадія – це коли зір збережений, поле зору майже не змінено, 2 стадія – розвинута глаукома, 3 – запущена, і 4 – абсолютна. Тому ми стараємося робити операції на тих стадіях, коли є за що боротись. В абсолютній більшості це операції на 2-3 стадіях. А показом до операції є некомпенсований внутрішньо-очний тиск», – розповів керівний львівського міського медичного центру «Мікрохірургія ока» 8 міської лікарні професор, доктор медичних наук Ігор Новицький.

Він також зазначив, що операція при глаукомі, на жаль, не повертає зору. Вона проводиться лише для того, щоб компенсувати внутрішньо-очний тиск. «Річ в тім, що лікування глаукоми нічого не змінює у плані покращення зору. Вона зупиняє прогресування хвороби, внутрішньо очний тиск стає нормальним у більшості випадків, і, відповідно, людина перестає сліпнути», – повідомив Ігор Новицький.

Водночас Володимир Зуб закликав громадян пройти обстеження та визначити стан внутрішньо-очного тиску. «Тим кому 40 і більше років – обстеження необхідно робити не рідше ніж раз на рік», – наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ