Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Львівський студент створював та продавав шкідливе програмне забезпечення

У Львові кіберполіція викрила студента у створенні та продажі шкідливого програмного забезпечення, - Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Володіючи відповідними технічними навичками хлопець створив вірус, який призначався для викрадення даних з браузерів та запису усіх натискань клавіатури (кейлогер). Також, шкідлива програма сканувала директорії, які містили усі налаштування веб браузерів, збережені логіни та паролі від веб-ресурсів. За даним фактом слідчі поліції Львівщини розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 КК України.

Оперативники Карпатського управління кіберполіції та спеціалісти Управління інформаційних технологій та програмування Південного регіону Департаменту кіберполіції, за процесуального керівництва Львівської місцевої прокуратури №1, викрили 20-річного студента у створенні та поширенні шкідливих програм.

Спеціалісти з кіберполіції провели попередній аналіз зразку шкідливого програмного забезпечення та встановили: програма написана на мові C++ під операційні системи Windows (95/98/хр/Віста/7). Шкідливе програмне забезпечення (ШПЗ) мало вбудований клавіатурний шпигун. Він записував усі натискання символів на клавіатурі та при натисканні 350 символів відправляв ці данні на запрограмовану електронну скриньку. Також він сканував директорії, які містять налаштування веб браузерів, збережені логіни та паролі від веб-ресурсів та відправляв їх на ту саму електронну скриньку чи ftp сервер.

Для анонімізації своїх дій він використовував ТOR та VPN, а також  ІР-адреси університету в якому навчався, а для усіх грошових розрахунків використовував електронні гаманці. Оплата використання ШПЗ здіснювалася користувачами щомісячно, а вартість становила 5 доларів США з кожного із клієнтів.

У хлопця наразі вилучено комп’ютер, за допомогою якого він створював шкідливе програмне забезпечення та банківську картку, за допомогою якої він отримував готівку.

Спеціалісти Управління інформаційних технологій та програмування оглянули ноутбук зловмисника та виявили на ньому програмний код ШПЗ, його примірники, а також переписки з покупцями. Після попереднього огляду спеціалістами комп’ютер було направлено на експертизу. За її результатами буде прийнято рішення щодо оголошення молодику про підозру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ