Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові студенти УКУ запросили на Святвечір близько 600 безхатченків і самотніх людей

В рамках благодійної акції «Вифлеємська гостина» студенти Українського католицького університету запросили близько 600 безхатченків разом провести Святвечір. Про це повідомив відділ інформації та маркетингу Українського католицького університету.

Подібний захід проводиться в університеті вже вдвадцяте. Першим ідею зініціював Митрополит Андрей Шептицький. Ще в стінах Львівської богословської академії він роздавав новорічні подарунки малозабезпеченим людям Львова. Серед них були не лише християни, але й зокрема, єврейські діти.

Організатори зазначають, що на гостину запрошують як безхатченків, так і потребуючих та одиноких людей. «Потребуючі – це не лише ті, яким необхідна матеріальна підтримка, але й люди, які обмежені в спілкуванні, - зауважив організатор акції Назарій Петрів, аспірант кафедри церковної історії УКУ. – Тому ми хочемо провести оцей спільний час очікування народження Спасителя і створити таку велику християнську родину на базі УКУ».

За його словами, щороку кількість гостей дійства збільшується. Ще 8 років тому приходили 100 людей, а цього року вже 600.

Гостина для безхатченків відбуватиметься в чотирьох різних локаціях Львова: для 200 осіб – в стінах УКУ за адресою Хуторівка, 35 а, для понад 200 пацієнтів обласної психічної лікарні – на вулиці Кульпарківській, ще для 200 осіб у військовому госпіталі і для 50 пацієнтів шпиталю ім. Андрея Шептицького.

Як розповідає Назарій Петрів, зібрати людей на Святвечір вдається через Центр соціального захисту, в якому реєструються безхатченки. Частину людей, які з різних причин не стоять на обліку, можна знайти через благодійні організації чи парохії, які працюють із цією категорією суспільства. А ще в цьому допомагають самі безхатченки.

За 20 років деякі бездомні вже знають, що проводиться такий захід і працюють, як добре радіо, передаючи інформацію одне одному, пояснює хлопець. З його слів, 600 гостей – це реальна кількість людей, які збираються прийти на благодійну вечерю за результатами відповідей із Центру соціального захисту, парохій та окремих благодійних організацій.

«Найцікавіше, що на Святвечорі для потребуючих відбувається екуменічне дійство, бо прийти поволонтерити приходять не лише студенти УКУ, а й особи з різних благодійних організацій – римо-католицьких церков чи протестантських (п’ятидесятники і баптисти). Є люди, які не належать до християнських конфесій і навіть не є християнами, просто мають добру волю і бажання. Зазвичай ми орієнтуємося на 35-40 волонтерів», - зауважив студент УКУ.

Участь у благодійній акції беруть волонтери як з України (Львівська область, Тернопільська, Івано-Франківська), так із з-за кордону – Польща, США та Австралія.

Зазвичай Святвечір починається о 14.00 год спільною колядкою чи вертепом. Цього року після святкового богослужіння о 16.00 буде сама вечеря.

«Благодійну вечерю спонсорують приватні особи, які в приватний спосіб роблять свої пожертви. Тому акція працює «від людей для людей». Часом ми отримуємо пожертви в дуже цікавий спосіб. Одна особа щороку робить свої пожерти по дорозі на роботу. Це дуже мотивує, бо це знак довіри до нас, студентів і до УКУ», - зізнається Назарій Петрів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ