Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові створили Клуб підписантів Угоди мерів. Очолив його міський голова Жовкви

Сьогодні, 1 лютого, на перших установчих зборах створили Клуб підписантів Угоди мерів у Львівській області. Йдеться про спільну реалізацію енергоощадних проектів. Про це повідомив в.о. начальника управління інвестиційної політики департаменту економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості Львівської обласної державної адміністрації Василь Лозинський.

В Клуб увійшли Новояворівськ, Кам’янка-Бузька, Бібрка та Самбір. З такою ж ініціативою увійти до Клубу підписантів Угоди мерів у Львівській області виступили Перемишляни та Глиняни. Останні приєднаються до Угоди найближчим часом.

«Ця річ дасть змогу більш активно співпрацювати один з одним. В момент виникнення різнмих проблем, це дасть можливість більш скоординувати свої дії»,– пояснив Василь Лозинський.

Він також нагадав, що в листопаді 2012 року для представників районів Львівщини був проведений перший ознайомлювальний семінар щодо суті Угоди мерів,учасники якої здобувають додаткові та можливості щодо реалізації плітики енергоощадності.

На установчих зборах одразу ж обрали й президента Клубу, ним став міський голова Жовкви Петро Вихопень.За його совами, міжнародні фонди, гранти, підприємства та банки не націлені співпрацювати з малими містами. «Всі працюють з містами, населення яких становить не менше як 100 тис. осіб. На території Львівщини є тільки одне таке місто – обласний центр Львів», – пояснив Петро Вихопень.

Відтак, за його словами, міські голови, які підписали Угоду, вирішили об’єднати свої зусилля та заявити про себе. Через Угоду мерів підписанти сподіваються отримати доступ до знань та ресурсів, якими нині володіють європейські міста. Зокрема планують спільно розробити механізми фінансування енергоощадних проектів, що є актуальними для невеликих міст.

Довідка.

Угода Мерів – загальна ініціатива Європейського Союзу, яка об’єднує місцеві й регіональні органи влади загальними добровільними зобов’язаннями із забезпечення «зеленого» економічного зростання та подальшого поліпшення якості життя. Створено її в 2008 році. Нині до неї входить 46 країн світу. Новостворений Східний офіс Угоди мерів, який розташований в Львові та Тбілісі, забезпечує адміністративну, технічну й рекламну допомогу Вірменії, Азербайрджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргистану, Молдові, Таджикистану, Туркменістану, Україні та Узбекистану.

Підписанти Угоди беруть на себе добровільні зобов’язання із здійснення заходів для підвищення енергоефективності та більш активного використання поновлюваних джерел енергії, що призведуть до скорочення викидів CO2, щонайменше, на 20% до 2020 року.

Угода мерів отримує переваги від сильної підтримки з боку політичних(Європейської комісії, Комітету регіонів, національних урядів, регіональних урядів) та фінансових установ(Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, приватні банки). Розроблено цілий ряд методик та інструментів для сприяння підписантам в розробці їхніх планів дій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ