Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові святкуватимуть 75-річчя руху Ротарі

З 1 по 3 жовтня Ротарійська громада Львова, що налічує понад 160 осіб, відзначатиме 75-річчя Ротарійського руху у Львові, повідомили у організатори.

У рамках святкування відбудуться, міжнародна теоретична конференція «Ротарі в Україні. Минуле. Сьогодення. Перспективи», участь в якій візьмуть представники Ротарі Клубів з України, Європи та Америки; урочисте засідання, присвячене 75-тій річниці РК Львів; вручення Хартії Ротарі Інтернешнл новому, п’ятому Ротарі Клубу у Львові – Львів-Замок; концерт дитячих колективів художньої самодіяльності, що спонсоруються львівськими Ротарійцями. Однією з ключових подій святкування буде вручення нагороди, спеціально заснованої Ротарійцями Львова до свого свята – це відзнака для громадянина Львова, не-Ротарійця, що у своїй діяльності стверджує високі етичні та професійні вручення, притаманні Ротарі. Цього разу нагорода буде вручена Оксані Потимко, Голові Львівського товариства сліпих (2 жовтня в Будинку Вчених 15.00.). У заходах, що відбуватимуться у львівському Будинку Вчених, прийме участь член Ради Директорів Ротарі Інтернешнл Баррі Матесон (Норвегія).

В неділю львівські Ротарійці та їх гості зберуться на італійському подвір’ї камениці Корнякта (3 жовтня 12.00.) з нагоди дванадцятої річниці заснування РК Львів-Леополіс та презентації книги про цей Клуб, другий за віком у Львові.

До ювілею Ротарі Клуби Львова прийшли з гордістю за свою діяльність, адже за останні 18 років Ротарійці залучили до реалізації соціальних проектів на Львівщині більше, ніж 8 000 000 доларів.

Ротарі – це найдавніша всесвітня доброчинна організація представників підприємництва та інтелігенції, котрі в своїй професійній діяльності підтримують високі етичні принципи, надають допомогу тим, хто її потребує, сприяють міжнародному взаєморозумінню. Метою діяльності Ротарі є допомога ближньому, гаслом організації стали англійські слова “Service above self”, що в перекладі означає “Служіння іншим – понад власні інтереси”. Засоби досягнення цієї мети - громадська робота в своїх громадах, підвищення фахових знань, навчальні міжнародні обміни для дітей та дорослих, гуманітарна допомога, допомога малозабезпеченим сім’ям, хворим, інвалідам, школам та лікарням, налагодження міжнародних контактів, тощо.

Перший Ротарі Клуб у Львові був заснований на початку тридцятих років минулого століття та прийнятий до асоціації Ротарі Інтернешнл у 1935 році. Серед його членів були постаті таких славетних Львів’ян, як математик Стефан Банах, Віце-маршалек польського Сейму та Президент Народового банку Польщі Владислав Бирка, Президент Львівського бровару др. Міхал Шарскі, директор Тарґув Всходніх др. Міхал Ясіньскі, останній львівський воєвода Альфред Білик та інші. Однак з приходом до Львова Червоної армії Клуб вимушений був припинити свою роботу.

Відродився Ротарі Клуб Львів у 1992 році з ініціативи ряду львівських бізнесменів, лікарів, вчених та представників інших спеціальностей. Діяльність львівських Ротарійців широко відома галицькій громаді. За активність в роботі на благо суспільства керівництво Ротарі Інтернешнл у 2008 році признало за відновленим Ротарі Клубом Львів право вести свою історію з 1935 року.

Нині у Львові функціонує п’ять Ротарі Клубів – РК Львів, РК Львів-Леополіс, РК Львів-Центр, РК Львів-Ратуша та новостворений РК Львів-Замок. Під патронатом Ротарі Клубів у Львові існує молодіжний Ротаракт Клуб, який об’єднує активну молодь, що реалізує різноманітні благодійні проекти

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ