Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові святкуватимуть річницю ЗУНР

З 1 по 15 листопада у Львові триватимуть заходи з відзначення 93 ї річниці створення ЗахідноУкраїнської Народної Республіки, повідомили організатори.

Програма заходів передбачає театралізоване військово-історичне відтворення подій осені 1918 року. Зокрема 1 листопада біля головного входу у міську раду (площа Ринок 1) буде влаштовано контрольно перепускний пункт. Вартові одягнуті у австрійські військові однострої, споряджені та озброєні за взірцем 1918 року із синьо-жовтими стрічками на рукавах, представлятимуть збройне формування ЗУНР. Українські стрільці роздаватимуть працівникам та відвідувачам мерії інформаційні відкритки про створення ЗУНР.

12 листопада о11.00 на території фортифікаційного комплексу «Цитадель» (вул. Грабовського 11 ) відбудеться громадське слухання щодо облаштування на території Цитаделі, а саме Малої Максиміліанської вежі № 3 військового музею періоду Першої Світової війни, ЗУНР, Другої Світової війни.

З 12.00 представники громадських організацій розпочнуть прибирання території вежі та довколишньої території від сміття.

13 листопада з 15:00 до 16:30 у лісопарку довкола Цитаделі, а саме Малої Максиміліанської вежі № 3 відтворюватимуть військово-історичне дійство - бій за Цитадель між Січовими Стрільцями та польським військом. При цьому буде задіяна зброя і одяг 1918 року.

Західноукраїнська Народна Республіка (скорочено - ЗУНР; до 13 листопада 1918 року - Українська Держава) була проголошена 19 жовтня 1918 року у Львові. 1 листопада, в результаті Першолистопадового повстання, ЗУНР взяла контроль над більшістю територій, на які претендувала. 22 січня 1919 року формально об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західні області Української Народної Республіки (ЗО УНР), що, однак не мало практичних наслідків.

Проголошення незалежності ЗУНР викликало крайнє невдоволення Польщі, яка також претендувала на ці землі, що вилилося в польсько-українську війну 1918-1919 років.

Організатор заходів: Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять», Львівська міська організація ВО «Свобода», Львівська міська рада.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ