Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові триває Перша робоча зустріч у рамках проекту з обміну досвідом щодо впровадження паліативної допомоги у Молдові, Румунії та Україні

8-9 листопада у Львові відбудеться Перша робоча зустріч у рамках проекту з обміну досвідом соціальних новацій та впровадження  паліативної допомоги у Молдові, Румунії та Україні. Головною метою зустрічі є обговорення нормативно-правових документів, що забезпечують роботу відділень паліативної допомоги, хоспісів у країнах-учасницях проекту. Повідомили в прес-службі ГУОЗ ЛОДА.

За різними даними, в Україні діє від 7 – 10 хоспісів (з максимальною кількістю 30-40 ліжок), які фінансуються  за кошт держави, а також невелика кількість центрів сестринського догляду, що утримується  громадськими організаціями та релігійними громадами. Втім, за даними експертів, мінімальна потреба в хоспісних ліжках становить приблизно 100-120 на півтора мільйона населення.
На сьогодні у Львові існує єдиний державний заклад для невиліковних онкологічних хворих – Львівська міська лікарня "Хоспіс", розрахована на 30 стаціонарних ліжок, при реальних значно більших потребах. Специфіка  західного регіону України, де суттєво зросли  міграційні процеси, значна частина населення, перебуваючи на заробітках, не має змоги доглядати власних рідних, гостро ставить проблему розширення кількості хоспісних ліжок у Львові та регіоні, втім, навіть наявний центр потребує додаткового фінансування (на одне ліжко з  державного бюджету виділяється 3 гривні на ліжко і стільки ж на лікування).
Благодійна установа "Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького" діє як модель медико-соціального геріатричного центру з розвиненою навчально-методичною базою. Головною метою її діяльності є забезпечити убогих та потребуючих міста Львова і регіону, незалежно від їхньої національності та конфесійної приналежності, медичною і соціальною допомогою, через надання безоплатного медичного лікування і консультативно-діагностичної допомоги та соціальних послуг. З 1 грудня 2004 року  тут почав функціонувати відділ паліативного лікування на 11 ліжок,  5 з яких  фінансує міська влада, а 6 – за рахунок благодійних внесків. Однак наявна кількість місць є недостатньою і потребує розширення, для чого і запропонований даний проект.
 Здобутий досвід працівників Шпиталю з організації медико-соціальних центрів опіки, зокрема домашньої, у період з 2000-го по 2005 роки,  а також збільшення  кількості центрів в Україні, що використовують дану модель (на сьогодні діє 13 таких центрів) сприяв тому, що організація стала навчальною базою для підготовки працівників таких центрів.  Систематично використовується  кімната для семінарів, обладнана відео- та аудіоапаратурою мультимедійними засобами  та медичним обладнанням. Навчальні програми побудовані у співпраці зі  Львівським Державним Медичним Університетом,  Українським Лікарським Товариством, Українським Католицьким Університетом. Проведення теоретичних і практичних занять проводиться із залученням висококваліфікованих спеціалістів з-за кордону – Інгебург Барден ( Карітас Німеччини), Паскаль Ловіконі  (Карітас Франції).
Оскільки центр паліативного лікування "Шпиталь ім. Митрополита Шептицького" є єдиною недержавною установою такого типу в регіоні, його діяльність  значною мірою  відрізняється  від державних закладів – центр бере до себе  не лише онкохворих,  а й хворих з іншими патологіями, значна увага  приділяється роботі з родинами хворих, вирішенню соціальних,  психологічних  та юридичних проблем. Також забезпечується догляд за пацієнтами, що потребують тривалого паліотивного лікування, що вимагає  особливої специфіки догляду (профілактика пролежнів тощо) – модель, яка лише розпочинає  впроваджуватися в Україні за досвідом західних країн і використовується лише в окремих центрах.
Збільшення кількості  ліжко-місць,  повноцінна діяльність хоспісів дасть змогу розширити сферу надання соціальних послуг і забезпечити  необхідним доглядом    більшу кількість потребуючих. Існуючі в Україні хоспіси  лише частково зодовольняють потребу в такого роду послугах. Практика діяльності  має створити сталу модель функціонування закладів такого типу, тренінги та програма поширення досвіду дадуть змогу розповсюдити здобутий досвід, збільшити кількість  кваліфікованих спеціалістів, які матимуть бажання та вміння організувати  подібні центри  в інших регіонах України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ