Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові українські експерти обговорили перспективи розвитку соціальної педагогіки

2-3 березня в УКУ відбулася Всеукраїнська нарада-семінар, де експерти зі Львова, Одеси, Херсона, Дрогобича, Черкас, Чернівців та Івано-Франківська обговорювали стан, проблеми і перспективи розвитку спеціалізацій у професійній підготовці соціальних педагогів, зокрема магістрів, повідомила прес-служба УКУ.

«Сьогодні в науковому середовищі виникає потреба широкого обговорення на всеукраїнському рівні досягнень та проблем, які виникають із розвитком педагогічної науки, – пояснює доцент кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ Світлана Когут. – Це ставить перед нами нові виклики, зокрема щодо удосконалення існуючих та напрацювання нових програм підготовки магістрів у галузі соціальної педагогіки».

За словами декана гуманітарного факультету УКУ, історика Ігоря Скочиляса, програма соціальної педагогіки в Українському католицькому університеті є унікальною в Україні. «Її міждисциплінарний (соціально-педагогічний, психологічний, християнський підходи) та міжнародний аспекти – це те, що вирізняє її серед інших і те, чим ми можемо ділитися», – наголосив декан.

За підсумками роботи, учасники Всеукраїнської наради-семінару вирішили скерували до Кабінету міністрів України проект-ухвалу, де пропонують розглянути пропозиції щодо розширення переліку спеціалізацій зі спеціальності «Соціальна педагогіка». Зокрема, йдеться про внесення до переліку офіційно визнаних та затверджених державою таких спеціалізації: опікунська педагогіка, психолого-педагогічне дорадництво, ресоціалізаційна педагогіка, соціально-правовий захист дітей та молоді, анімація культурного дозвілля дітей та молоді, соціальна андрагогіка, соціальна геронтологія, соціально-педагогічна робота з різними групами осіб.

Світлана Когут пояснює, що професійна підготовка фахівців для соціальної сфери повинна орієнтуватися на перспективу: «А її випускник має бути готовим змінити, усунути, попередити негативні прояви того чи іншого соціуму. Розширення спектру спеціалізацій у підготовці магістра, дозволить вишам наповнити зміст підготовки спецкурсами, які відображатимуть не лише тенденції розвитку сфери соціальних послуг країни, але й соціально-економічну та соціально-прикладну ситуацію регіону». Це, на думку Світлани Когут, сприятиме підготовці конкурентноспроможного фахівця і підвищить якість професійної освіти.

Також учасники Всеукраїнської наради-семінару пропонують спільно з відповідними органами державної влади опрацювати при кафедрах соціальної педагогіки концепцію створення Центрів підготовки майбутніх прийомних батьків та працівників дитячих будинків сімейного типу. «Для створення таких центрів ми пропонуємо використовувати уже розроблені за кордоном програми та нові змістові елементи», – зазначає завідувач кафедри загальної та соціальної педагогіки УКУ Ірина Курляк.

Організаторами Всеукраїнської наради-семінару завідувачів кафедр соціальної педагогіки вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації в УКУ стали Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Львівська міська Рада, Український католицький університет, кафедра загальної та соціальної педагогіки УКУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ