Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові урочистою академією вшанували 100-літній ювілей генерала Петра Григоренка

Місце генерала Петра Григоренка в історії України є особливим, бо людина високого військового рангу стала на захист прав людини, українського народу та кримських татар. Про це сьогодні, під час урочистої академії, присвяченої столітньому ювілею генерала Петра Григоренка, зазначив кандидат історичних наук Юрій Зайцев.
„Цього року Україна відзначає два столітні ювілеї великих генералів – Шухевича та Григоренка. Кожен із них любив Україну по своєму і віддавав себе їй сповна”, – розповів під час академії член правозахисного руху Міжнародна амністія Олесь Пограничний. Під час урочистої академії демонстрували уривки з фільму „Дисиденти”. Також на урочистій академії присутній син генерала Григоренка Андрій Григоренко, який очолює Фонд імені Петра Григоренка. В урочистій академії також взяв участь правозахисник Мирослав Маринович. Під час урочистої академії історики розповідали про життєвий шлях Петра Григоровича та його внесок у заснування Української Гельсінської групи.
Завтра відбудеться панахида в церкві Українського католицького університету пам’яті генерала Петра Григоренка, 25 жовтня в Інституті сухопутних військ планують провести вечір пам’яті генерала Петра Григоренка.
 
Григоренко Петро Григорович (16.10.1907 – 21.02.1987) – громадський та військовий діяч, генерал-майор, народився у селі Борисівці (тепер Запорізька область). Служив у Червоній армії, був учасником боїв на ріці Халхин-Гол (1939), брав участь у радянсько-німецькій війні у 1941–1945 роках. З 1945 викладач Військової академії імені Фрунзе (Москва). У 1961 виступив з критикою сталінізму та політики М.Хрущова. 1963 створив Спілку боротьби за відродження ленінізму, за що 1964 року був позбавлений звання, нагород та пенсії. У 1964–1965 і 1969–1971 роках зазнавав переслідувань, перебував на примусовому психіатричному лікуванні, неодноразово заарештовувався, не мав ніякої роботи. У травні 1976 року став членом-засновником Московської Гельсинської групи за дотримання прав людини. Через свого близького товариша Миколу Руденка сприяв утворенню 9 листопада 1976 року в Києві Української Гельсинської групи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ