Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вандали "розписали" пам'ятник загиблим професорам

10 березня у Львові на Вулецьких пагорбах вандали "помалювали" пам'ятник польським професорам, яких нацисти розстріляли тут у 1941 році.

"Вандали закидали червоною фарбою і написали "смерть ляхам" на задній частині експозиції. Адміністрація відреагувала швидко і добре, відразу видалила всі написи з монумента", - повідомила Варта-1.

Довідка.

Уночі проти 4 липня 1941 року окремі відділи групи спеціального призначення "Галичина" (Einsatzkommando zur besonderen Verwendung "Galizien") при Поліції Безпеки (Ordnungspolizei) та Служби Безпеки (Sicherheitsdienst) під командуванням бригаденфюрера СС др. Карла Ебергарда Шьонґарта було арештовано 21 професора вищих навчальних закладів Львова, а також їх рідних, осіб, що перебували в помешканнях на момент арешту, слуг – всього 52 особи.

Арешти були проведені за попередньо підготовленими списками з 20:00  до 1 год. ночі. Головними жертвами виступили професори вищих шкіл Львова, головно Медичного інституту та Львівської політехніки.

Після коротких допитів, проведених в одному з корпусів Львівської політехніки (вул. Боя Желенського, 5) близько 4 год. ранку 4 липня 1941 р. заарештованих вивели на узгір'я Вулецьких пагорбів до заздалегідь викопаної ями. Послідовно, групами по четверо чоловік підводили до неї та розстрілювати. Єдиним з-поміж арештованих професорів, кому вдалося уникнути розстрілу був проф. Гроєр.

У середині листопада 1943 р. у рамках акції ліквідації слідів нацистських злочинів на окупованих територіях могилу з останками розстріляних було розрито (останки ексгумували та спалили в таборі у Лисиницькому лісі (в Кривчицях)).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ