Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові від коронавірусу вакцинують дітей віком від 12 років: що варто знати батькам

У Львові від коронавірусу уже вакцинують дітей віком 12-17 років, які не належать до пріоритетних груп, тобто усіх охочих.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Для того, аби отримати щеплення, дитина повинна мати всі рутинні щеплення від інфекційних захворювань. Вакцинуватись можна у будь-якому пункті вакцинації, однак перед тим дитину має оглянути лікар.

«Ми розпочали вакцинацію дітей, віком 12-17 років. Але ще в липні ми також вакцинували цю категорію дітей, відповідно до показів: це діти із супутніми важкими захворюваннями, а також діти, які виїжджають за кордон на навчання чи міжнародні спортивні змагання, або виїжджають із сім’ями на постійне проживання.

Зараз фахівці рекомендують вакцинувати всіх дітей цієї категорії, але з основною вимогою – якщо дитина має всі рутинні профілактичні щеплення від інфекційних захворювань. Відповідні рекомендації були затверджені Міністерством охорони здоров’я, і вже наші медичні заклади розпочали вакцинувати дітей», - зазначила під час брифінгу Леся Кобецька, керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

Вакцина, якою дозволено вакцинувати дітей, це Comirnaty від Pfizer/BioNTech, оскільки доведена її безпека та ефективність. Також саме цією вакциною дітей щеплять всі країни Європи.

«Ми дуже раді, що держава дозволила вакцинувати всіх дітей, віком від 12 до 17 років. Тому що це підлітковий вік, який фізіологічно має зниження загального імунітету, тому шанси захворіти на важкий covid серед дітей такого віку є великі. Тому навіть якщо вакциновані діти захворіють, недуга буде протікати в легкій формі і без ускладнень», - зазначила Ірина Полюга, медична директорка з материнства та дитинства 5-ї міської лікарні Львова.

Зі слів лікарки, діти можуть вакцинуватись лише в супроводі батьків або опікунів, які підписують інформовану згоду. Щеплення можна отримати в будь-яких пунктах вакцинації від коронавірусу, і перед щепленням дитину має оглянути лікар. Тому перед тим, як вакцинуватись, батьки з дитиною мають піти до сімейного лікаря за підтвердженням про наявність в дитини вікових рутинних щеплень – це обов’язкова умова. Якщо дитина не має цих щеплень, то може їх зробити, і тоді за 14 днів – зробити щеплення від коронавірусу. Однак це не стосується вакцинації від грипу – її можна робити одночасно чи з будь-яким інтервалом з вакцинацією від коронавірусу, а також вакцинацій екстрених – після травми від правця чи сказу.

Дозування вакцинації для дітей – таке ж саме, як і для дорослих – 0,3 мл, інтервал – також: 21-28 діб.

«Для вакцинації потрібно записуватись чи приходити в порядку живої черги – залежно від пункту вакцинації. Наша лікарня, до прикладу,  вже вакцинувала близько 10 осіб не пріоритетної групи. Реакцій у тих дітей, яких ми вакцинували, не було жодних. Серед протипоказань – ті ж, що і для дорослих: важка анафілактична реакція на першу дозу вакцини, гостре захворювання в день вакцинації з температурою вище 38 градусів», - зауважила Ірина Полюга.

Лікарка також зауважила, що, як правило, приходять вакцинувати дітей ті батьки, які самі вакциновані, а також вакцинують ті батьки, які вакцинували своїх дітей від всіх рутинних щеплень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ