Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбудеться IV міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах ім. Дмитра Біди

З 20-го до 26 листопада цього року у Львові відбуватиметься IV міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах ім. Д.Біди, ініціаторами якого є управління культури і туризму Львівської ОДА за підтримки Міністерства культури і туризму України та управління культури Львівської міської ради — про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської ОДА. До участі в конкурсі подали заявки 189 учасників з Росії, Татарстану, Польщі, України, зокрема, 53 флейтисти, 17 гобоїстів, 64 кларнетистів, 21 фаготист, 34 саксофоністи. Головою журі є перший кларнетист Національного оркестру Франції Патрік Мессіна.

Переможці у кожній номінації та вікових категоріях будуть нагороджені дипломами, цінними подарунками, а лауреати I, II, III туру — грошовими преміями. Гран-прі становить 300 доларів США.
Діти-сироти молодшої вікової групи з України звільняються від оплати вступного внеску за рахунок благодійних фондів міста Львова.
Міжнародний конкурс молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах започаткований у 1996 році провідними музикантами Львівщини та названий іменем Дмитра Біди на честь відомого українського музиканта-флейтиста ХХ століття Дмитра Біди, з ім'ям якого пов'язано яскраві сторінки музичного життя України та Росії.
Народився Дмитро Біда 4 березня 1919 року у селі Ясенові на Львівщині у селянській родині. Початкову музичну та середню освіти здобував у військовій музичній школі при Державній консерваторії у Катовіцах (Польща), а продовжив навчання у тодішній Львівській консерваторії. Від 1949 року працював солістом-концертмейстером симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії і одночасно викладачем класу флейти у консерваторії та музичному училищі. Шанувальникам класичної музики надовго запам’яталися його яскраві інтерпретації Концерту ре-мажор для флейти з оркестром В. Моцарта, а також “Фантазії на дві українські народні теми” М. Лисенка.
Дмитро Біда став відомим у західноєвропейських колах, низка звукозаписів з його участю здобули найвищу оцінку музикантів світу. Його знали не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Саме його визнала гідним уваги королева Англії Єлизавета, запросивши особисто відвідати її державу з гастролями. Саме про нього всесвітньо відомий скрипаль Давид Ойстрах писав, що вільне й віртуозне володіння інструментом Дмитро Біда зумів поєднати з винятковою свіжістю, чистотою звуку та принадною манерою виконання.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ