Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відбудеться літературно-пісенний вечір пам’яті повстанського поета та пропагандиста Марка Боєслава

28 лютого, в міському палаці культури ім. Г. Хоткевича (вул. Кушевича, 1) відбудеться літературно-пісенний вечір «Непокірні слова», приурочений повстанському поету Марку Боєславу (справжнє ім’я Михайло Дяченко). Організаторами заходу виступило Молодіжне об’єднання «ГРАНІТ» за сприяння МПК ім. Г. Хоткевича, – повідомила прес-служба Львівської місьокї ради.

 

На вечорі звучатимуть вірші поета з підпільних видань 1946-1949 років та музичні композиції львівських бардів Богдана Ляльки, Мар’яна Вороновського, акустичного складу гурту «Визволитель» та інших.

 

Попри власне мілітарну тематику, у творчості Боєслава чимало ліричних віршів, просякнутих емоційними образами періоду боротьби, його творчість охоплює широку проблематику української історії та культури.

 

«Ім’я Марка Боєслава, як і його творчість, на жаль, є маловідомою у наш час, але його вірші просякнуті нестримною іскрою визвольної боротьби. Цими днями виповнюється 58 років від дня загибелі поета, а у березні матимемо 100-річчя з дня його народження» - коментує   організатор заходу Тарас Стогул.

 

Розпочнеться вечір о 18.00, організатори просять приходити на вечір у вишиванках.

 

Довідка:

 М.Дяченко (Марко Боєслав) народився 25 березня 1910 року в Калуському районі на Івано-Франківщині. Член Української Головної Визвольної Ради, крайовий провідник пропаганди ОУН, кавалер Срібного Хреста Заслуги, редактор підпільного журналу «Чорний ліс» (1947-1952), поет і публіцист, який героїчно загинув 22 лютого 1952 року у бою з НКВС у селі Дзвиняч Богородчанського району Івано-Франківської області. За однією з версій, Марко Боєслав загинув в одному із бункерів разом з своєю помічницею на псевдо «Черемшина». Посмертно прийнятий до Національної спілки письменників України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ