Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбудеться науковий семінар до 100-річчя від дня народження архиєпископа Володимира (Стернюка)

Завтра, 8 лютого 2007 року, у Львівській духовній семінарії Св. Духа Інститут історії Церкви Українського католицького університету проводить науковий семінар до 100-річчя від дня народження архиєпископа Володимира (Стернюка) на тему „Владика Володимир (Стернюк) та легалізація Катакомбної Української греко-католицької церкви”. Про це «Гал-info» повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.
 У рамках семінару науковці розглянуть питання особливості служіння єпископату Катакомбної Церкви, діяльність певних монаших чинів у часи підпілля, і особливо звернуть увагу на роль архиєпископа Володимира (Стернюка) в легалізації УГКЦ та відновленні її структур. Крім того, учасники семінару матимуть змогу побачити матеріали архіву Інституту історії Церкви про владику Володимира (Стернюка).
Архиєпископ Володимир (Стернюк) належав до духовних провідників Української греко-католицької церкви, яким судилося взяти відповідальність за її долю у драматичний період переслідувань тоталітарним радянським режимом.
Майбутній архиєрей народився 12 лютого 1907 року у сім’ї о. Володимира Стернюка, щирецького декана й пароха Пустомит, що біля Львова. Освіту здобував у початковій сільській школі, згодом – у міській народній школі та Львівській гімназії. 1921 року Володимир продовжив навчання у Бельгії під опікою отців Редемптористів. Закінчивши гімназію в м. Есхен біля Антверпена, в липні 1927 року він вступив до новіціяту Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ) в м. Сант Тронд, водночас розпочавши університетські студії в Боплато та Лювені. У 1931 року був рукоположений греко-католицьким єпископом Вінніпегу Василем (Ладикою). Завершивши навчання, о. Володимир повернувся до Галичини, де перебував у монастирях ЧНІ у Львові, Станіславові, Тернополі, а також був місіонером на Волині.
2 липня 1964 року Владика Василій (Величковський) уділив єпископську хіротонію о. Стернюку як своєму наступникові, а з 1972 року владика Володимир (Стернюк) очолив УГКЦ в Україні як місцеблюститель митрополичого престолу.
Помер Владика Володимир (Стернюк) 28 вересня 1997 року, похований у крипті собору Св. Юра.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ