Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові відбудеться виїзне засідання парламентського комітету щодо розгляду питання про безстрокове обрання суддів

Комітет з питань правосуддя звернувся до Голови Ради Суддів України П.Пилипчука щодо ситуації, що склалася у зв’язку з відрядженням робочої групи для перевірки доводів скарг на дії голови Стрийського міськрайонного суду Львівської області Я. Собківа. Про це «Гал-info» повідомили в Інформаційному управлінні ВРУ 6-го скликання.
Народні депутати звернули увагу учасників засідання на те, що до Комітету надійшло подання Голови Вищого адміністративного суду України про обрання судді Я. Собківа на посаду судді Київського апеляційного адміністративного суду безстроково. Зазначалося також, що Комітет отримав скарги п´яти суддів Стрийського міськрайонного суду на дії голови цього суду. Тому було вирішено для перевірки фактів у скарзі відрядити робочу групу в складі народних депутатів Ю.Бута, С.Олійника та головного консультанта комітету П.Барнацкого.
Однак, підкреслювали народні депутати, «незважаючи на чітке роз’яснення мети та підстав перевірки, голова апеляційного суду Львівської області В. Государський, якого заздалегідь було повідомлено телеграмою, з невідомих причин поінформував Голову Верховного Суду України та Голову Ради суддів України, що робоча група здійснює протиправну перевірку діяльності Стрийського міськрайонного суду Львівської області».
Комітет вважає, що повідомлення В. Губського стало підставою для звернення Радою суддів України до народних депутатів, опублікованого на офіційному сайті Верховного Суду України. У цьому зверненні орган суддівського самоврядування надав оцінку правомірності діяльності членів Комітету як такій, що є «виявом втручання в діяльність судових органів і грубого порушення принципів незалежності суддів та самостійності судів».
Проте, відповідно до статті 9 Закону «Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України», констатували народні депутати, «за необхідності Комітет Верховної Ради України, до відання якого належить розгляд питання про обрання суддів безстроково може провести безпосередню перевірку звернень громадян та інших матеріалів щодо діяльності кандидата на посаду судді, доручивши здійснення такої перевірки члену цього Комітету».
У листі підкреслюється, що народні депутати у складі робочої групи діяли за дорученням Комітету «суворо в рамках чинного законодавства та жодних дій щодо втручання в діяльність судових органів і порушення принципів незалежності суддів не здійснювали».
Члени Комітету також вважають, що «умисне дезінформування В.Государським голів Верховного Суду України та Ради суддів України щодо підстав та мети перевірки, яка здійснювалася робочою групою Комітету, неприпустимими діями, що не відповідають високому статусу голови апеляційного суду». Тому Комітет просить Раду суддів України розглянути питання щодо відповідальності В. Государського, а також про результати розгляду повідомити Комітет у встановлений чинним законодавством термін з наданням обґрунтованої відповіді.
Комітет також планує найближчим часом провести виїзне засідання в місті Львові та розглянути питання про обрання суддів деяких областей цього регіону безстроково. На думку народних депутатів, це дозволить краще розібратися з проблемами на місці і звільнити від необхідності суддів-претендентів на обрання приїжджати на засідання Комітету.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ