Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові відбулася конференція військових нейрохірургів

У Львові, на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону військові та цивільні нейрохірурги країни зібралися в межах регіональних навчально-освітніх курсів «Черепно-мозкова травма військового та мирного часу». Про це Гал-інфо повідомив спеціальний кореспондент Центрального друкованого органу Міністерства оборони України "Народна армія" підполковник Віталій Іванов.

Захід відбувався під патронатом Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, Української військово-медичної академії, Асоціації нейрохірургів Львівської області та Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького.

Як розповів головний хірург Західного регіону Заслужений лікар України, голова Асоціації нейрохірургів Львівської області полковник медичної служби Іван Богдан така конференція є дієвим засобом комунікації в галузі нейрохірургії.

‑ Ми зібрали нейрохірургів, дотичних до надання допомоги пацієнтам, які отримали травми під час Антитерористичної операції, для того аби обмінятися набутим досвідом, розробити рекомендації на майбутнє щодо лікування пацієнтів з бойовою хірургічною травмою, а також з травмою, отриманою в умовах мирного часу. Нейрохірурги нашої країни постійно удосконалюють свою майстерність і прагнуть застосовувати на практиці найефективніші методики лікування. Такі зустрічі необхідні ще й для того, аби наші цивільні колеги були поінформовані з аспектами лікування, яке ми надаємо нашим пацієнтам, адже їм доведеться зустрічатися з ними у повсякденному житті в своїх медичних закладах.

Впродовж пленарних засідань присутні ознайомилися з чималим переліком профільних питань. Зокрема, спеціалісти Національного головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» презентували доповідь на тему: «Принципи медичного сортування, надання медичної допомоги та визначення черговості евакуації поранених з бойовими нейрохірургічними травмами в системі лікувально-евакуаційного забезпечення ЗСУ». Львівські та харківські військові медичні спеціалісти розповіли про питання реконструктивної хірургії вогнепальних поранень вилично-орбітального комплексу, особливості надання нейрохірургічної допомоги на передових етапах медичної допомоги в зоні АТО та особливості хірургічної тактики при бойовій нейротравмі на ІІІ рівні лікувально-евакуаційного забезпечення.

Також власним досвідом у презентації на тему: «Особливості надання медичної допомоги при черепно-мозкових пораненнях в умовах сучасних локальних війн та збройних конфліктів» з колегами поділився завідувач відділення церебральної нейрохірургії комунального закладу «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І. І. Мечникова» доктор медичних наук, Заслужений лікар України, лікар-нейрохірург вищої категорії Андрій Сірко.

-​ Через нашу обласну лікарню пройшло близько двох тисяч поранених із зони АТО. Відділення нейрохірургії прийняло більше 260 поранених і я, в межах своєї доповіді, поділився досвідом лікування 132 поранених з вкрай важкими пораненнями черепа та головного мозку. Так склалося, що ми знаходимося у безпосередній близькості до зони бойових дій тож за два роки персонал нашої лікарні набув необхідного досвіду з надання допомоги при складних пораненнях. Окрім того важливим для нас є те, що громадяни нашого міста, а також адміністрація Дніпропетровської області, визначилися в тому, що Дніпропетровськ має стати першим центром до прифронтової лінії, в якому надаватиметься висококваліфіковану медичні допомогу. І спільними зусиллями нам цього вдалося досягти: перш за все, за допомогою волонтерів, небайдужих громадян, меценатів, які постійно допомагають нам з оновленням обладнання, а також завдяки відчутній підтримці органів державної влади та самоврядування. Були закуплені система нейронавігації, операційний нейрохірургічний мікроскоп тощо. Не можу стверджувати, що у нас найкраще обладнання в країні, але у нас є той необхідний мінімум, що дозволяє надавати якісну допомогу при будь-яких пораненнях.

Натомість заступник начальника Національного військового-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» – головний хірург МО України полковник медичної служби Ігор Хоменко акцентував увагу на тому, що тлі проведення Антитерористичної операції медичні спеціалісти постали перед новими викликами.

‑ На початок бойових дій ми були не готові до такої значної кількості поранених. На жаль, у військовій медицині не так вже й багато було нейрохірургів, тож довелося залучатися цивільних колег за мобілізацією. Усім нам довелося опановувати новий досвід у мобільних медичних бригадах в зоні АТО. На сьогоднішній день можу сказати, що українські медичні спеціалісти володіють чималим досвідом з лікування нейрохірургічної бойової травми. Справа у тому, що вона на противагу травмі мирного часу має характерну ознаку, а саме – вогнепальне поранення. За класифікацією сучасних вогнепальних поранень такі травми розподіляються за характером тіл, що ранять: кульові, осколкові, за ознакою поранення: сліпі, наскрізні, дотичні, відносно порожнини тіла: проникаючі, непроникаючі.

На жаль,сепаратисти та російські найманці не припиняють провокацій проти Українського війська, тож в зоні АТО наші військовослужбовці продовжують отримувати польові складні нейрохірургічні поранення, травми, що потребують кваліфікованого спеціалізованого лікування.

Впродовж регіональних навчально-освітніх курсів окрім презентацій було представлено низку друкованих видань. Так, головний нейрохірург МО України полковник медичної служби, кандидат медичних наук лікар-нейрохірург вищої категорії Андрій Данчин анонсував присутнім «Методичні вказівки військово-польової хірургії», що були розроблені з використанням досвіду набутого за час АТО.

‑Це ілюстроване видання, що написане доступною мовою і може бути цікавим не лише для профільних спеціалістів. В ньому розписано увесь алгоритм дій надання медичної допомоги пораненому – від поля бою до високоспеціалізованих медичних установ, а саме – як повинен діяти хірург під час поступлення пацієнта з нейрохірургічною травмою тощо, ‑ зазначив він.

Як розповіли нейрохірурги за два останні роки суттєво зміцнилися і комунікативні зв’язки із закордонними колегами, що дозволило направляти на лікування до провідних країн світу чимало військовослужбовців – учасників АТО. Допомагати зголосилося чимало закордонних лікарів, які беруть участь в консультативній роботі чи відбирають за медичними показаннями військовослужбовців на реабілітацію, а також власним коштом у вільний від роботи час, допомагають проводити надскладні оперативні втручання захисникам України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ