Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулася науково-практична конференція "Світовий досвід боротьби з туберкульозом" за участю швейцарських експертів ВООЗ з питань боротьби з туберкульозом

У Львівському  регіональному  фтизіопульмонологічному центрі відбулася науково-практична конференція "Світовий досвід боротьби з туберкульозом" за участю заступника директора інституту  фтизіатрії і пульмонології АМН України професора В. Мельника,  експертів ВООЗ з питань боротьби з туберкульозом  Жана П'єра Цельвегера та Кістутіса Мішкініса,  представників громадської організації  "Ведмідь і Лев" (Швейцарія), яка упродовж шести років надає суттєву допомогу фтизіатричній службі Львівської області. Про це повідомили в прес-службі ГУОЗ ЛОДА.
Перед початком конференції, на яку були запрошені лікарі-фтизіатри, науковці у галузі фтизіопульмонології, представники організації "Ведмідь і Лев" ознайомили присутніх з результатами своєї поїздки по області. Зокрема, вони побували  у туберкульозній  лікарні с.Тулиголови Городоцького району, Дрогобицькому  протитуберкульозному диспансері. Візит у заклад  пенітенціарної системи м. Дрогобича був  обумовлений тим, що  найбільша частка хворих на  туберкульоз  припадає  саме  на ув'язнених.     Професор     В. Мельник  повідомив присутніх, що у державному  масштабі цей  показник дорівнює 279 хворих  на 100 тисяч ув'язнених.
Як зазначив у своєму  виступі доктор  Жан П'єр Цельвегер, організація "Ведмідь і Лев"  сподівається на тривалу співпрацю  з львівськими фтизіатрами, тому  головну мету візиту він вбачає   у  визначенні  пріоритетних  інвестиційних напрямків та окресленні першочергових кроків  цього співробітництва. Міжнародні експерти визначили наступні напрямки  спільної діяльності: впровадження  пілотного  проекту  з DOTS-стратегії (короткотривалого інтенсивного методу  лікування  туберкульозу) у Львівській області; вирішення проблеми єдиного системного обліку хворих на туберкульоз, підготовка та впровадження моніторингу щодо поширення туберкульозу серед ув'язнених у Львівськеій області і обов'язкове підвищення кваліфікації лікарів-фтизіатрів.  Саме цей напрямок передбачає стажування  львівських лікарів за кордоном. Заплановано стажування  фтизіатрів у Варшаві, Ризі, Києві, Донецьку.
Особливої уваги, на думку доктора Цельвегера, потребує також лікування полірезистентного туберкульозу, який останнім часом значно поширився.
Головуючий на прес-конференції професор кафедри фтизіатрії та пульмонології  ЛНМУ  ім. Д. Галицького Олександр Якович Ладний зазначив, що  подібний захід  стане суттєвим  кроком  до вирішення   проблем у боротьбі з  епідемією туберкульозу, приборканні мультирезистентних форм цього небезпечного захворювання.
 За активну роботу у подоланні епідемії туберкульозу начальник Головного управління охорони здоров'я  ЛОДА,  професор Ігор Герич нагородив  представників організації "Ведмідь і Лев", професора О.Я. Ладного та координатора проекту по Львівській області О. Денисенка відзнаками  голови  Львівської  обласної державної  адміністрації. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ