Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулося унікальне спецпогашення австрійсько-українського випуску поштової марки

Сьогодні у приміщенні Львівської міської ради відбулося унікальне спецпогашення спільного австрійсько-українського випуску поштової марки, на якій зображено площу Фердинанда у 1840 році.
Зокрема, сьогодні ж аналогічне спецпогашення відбулося у стінах Віденського муніципалітету. Марка випущена з нагоди 750-ліття Львова. І це перший спільний випуск марки України та Австрії.
Як зазначив Андрій Садовий, „ми стали свідками надзвичайного факту, окрім того, я сьогодні помітив марку, випущену до 75-ліття авіаперельоту Відень-Краків-Львів-Київ, і було б дуже добре, щоб вісь, яка вибудовується, зробила наші стосунки тіснішими, це було б корисно для обох міст”. Окрім того, на марці вперше видрукувано українськими літерами напис „Україна” та „Австрія”. Такий напис є безпрецедентним.
Як зазначила директор видавництва „Марка України” Валентина Худолій, яка була присутня і на спецпогашенні у Відні, ідея про спільний випуск марки була озвучена ще сім років тому, коли на знаках поштової оплати було зображено ікони церкви святої Варвари у Відні. Ця марка презентувалась 7 років тому у Фонді української культури у Відні. Вона дуже втішена тим, що австрійська сторона без претензій прийняла дизайн марки українського художника.
Директор ЛОППЗ „Укрпошта” Анатолій Кидисюк зазначив, що марка була видрукувана в Австрійській імператорській друкарні, де за Австро-Угорщини друкувались грошові знаки: „Австрійські та українські поштарі понесуть вістку у світ про українське місто Львів, можливо, для когось це стане відкриттям”. Також Анатолій Кидисюк подарував міському голові конверт першого дня з штемпелем поштових служб Львова та Відня, який є унікальний ще й тим, що був проштампований в один день. Міський голова зазначив, що це подарунок буде одним із найкращих експонатів Музею історії міста. Також він зазначив, що унікальність цього спецпогашення полягає в тому, що воно відбулось у міськрадах Відня та Львова, таких прецендентів в історії Австрії та України ще не було.
У спецпогашенні українську сторону у Відні представляли Петро Олійник та українська діаспора в Австрії. Тираж конверта першого дня становить 6 000. За словами Валентини Худолій, ці конверти потраплять в колекції до філателістів, і вже через 2-3 роки будуть продаватись на філателістичних аукціонах. Зараз відправити лист з цією маркою авіаперельотом в далеке зарубіжжя коштує 3 грн 50 коп. Ескізи, проби та відбитки друкарні та чотири конверти, які були погашені сьогодні, здадуть в архів поштової марки, а наступного року відбудеться унікальний випуск поштової марки, оскільки у ньому будуть брати участь три поштові адміністрастрації – Болгарії, Румунії та України. На поштових марках буде зображено краєвиди ріки Дунай.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ