Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся прем’єрний показ стрічки «Казка про гроші», адаптованої для людей з вадами зору

На свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, відбувся прем’єрний показ стрічки «Казка про гроші», адаптованої для осіб з важкими порушеннями зору шляхом створення аудіодискрипції – спеціального закадрового коментаря з описом подій та героїв фільму.
фото - пресслужба ЛМР

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Аудіодискрипцію стрічки виготовили в межах проєкту «Пізнавай українське: мандруй, дивись, читай» громадської організації «Фонд реабілітації незрячих». Цей проєкт був підтриманий управлінням соціального захисту Львівської міської ради на суму 150 000 грн.

Над написанням та озвученням аудіодискрипції до фільму працювали Ярослав Нудик – автор аудіодискрипції і диктор, артист гурту «Піккардійська терція», лауреат Шевченківської премії, заслужений артист України; Оксана Потимко – консультантка і експертка з питань аудіодискрипції, громадська діячка, заслужена працівниця соціальної сфери України, кандидатка історичних наук, керівниця Ресурсного центру НУ «Львівська політехніка»; Ярослав Босий – звукорежисер Національного театру ім. М. Заньковецької.

У межах проєкту для незрячих глядачів адаптовано ще одну стрічку – «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукича. Презентація цього фільму відбудеться згодом.

Окрім того, в рамках проєкту надруковано шрифтом Брайля та озвучено драматичну поему Лесі Українки «Касандра». Друк та редагування тексту шрифтом Брайля здійснювала спеціаліст Ресурсного центру Львівської політехніки Катерина Івашутіна, авторський малюнок для обкладинки зробила відома львівська художниця Леся Квик.

Надрукована шрифтом Брайля книга матиме аудіоверсію, до озвучення якої долучилися відомі львівські актори на чолі з народною артисткою України Олександрою Бонковською: Наталя Лісова, Ігор Гаврилів, Ольга Бакус, Андрій Сніцарчук, Світлана Мелеш, Ярослав Нудик та ін. Зараз триває робота над зведенням аудіоматеріалу та виготовленням обкладинок до книги. Після завершення цих робіт організація зробить презентацію нового видання, приуроченого до 150-річчя від народження Лесі Українки.

Усі примірники «Касандри» включно з аудіоверсією отримають львівські бібліотеки, а також Львівська спецшкола №100 для дітей з вадами зору.

Врешті, у рамках проєкту незрячі львів’яни, серед яких були й діти, отримали рідкісну нагоду мандрувати Україною і знайомитися з її принадами – архітектурними, історичними, природничими. У 2021 році вони відвідали Хмельниччину з тижневим автотуром, побувавши у Бакотському скельному монастирі, Дністерському каньйоні, Кам’янець-Подільському замку, Маліївецькому водоспаді та ін. Увесь тур разом з незрячими мандрував львівський гід Тарас Процак, який досконало засвоїв методику аудіодискрипції та зумів фахово показати незрячим красу українських регіонів, яку вони неспроможні побачити зором, проте при досконалому коментуванні можуть осягнути на слух.

«Слід зауважити, що такі проекти як «Пізнавай українське: мандруй, дивись, читай» дарують незрячим особам можливість мандрувати Україною і відчувати колорит кожного регіону, дивитися кіно і знатися на сучасній українській кінематографії, читати книги та осягнути поетичну майстерність українських поетів і письменників. І, зрозуміло, отримати духовну поживу, пізнати українське та насолодитися ним», - додала Оксана Потимко.

Контакти для ЗМІ: Оксана Потимко, координаторка проекту, тел.: 0972440684; Михайло Петрів, голова правління ГО «Фонд реабілітації незрячих», тел.: 0973733839.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ