Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові відбувся семінар „Технічні аспекти акредитації лабораторій”

У  Львові відбувся семінар „Технічні аспекти акредитації лабораторій”. Про це «Гал-info» повідомили в прес-службі Львівського регіонального державного центру стандартизації, метрології та сертифікації.
На семінарі обговорили питання щодо впровадження та функціонування національної системи акредитації та органів зі сертифікації продукції, в тому числі випробувальних лабораторій, також  обговорювали характерні невідповідності, що виникають під час акредитації лабораторій згідно з вимогами останньої версії ДСТУ ISO/IEC17025-2005. Згідно з цим стандартом працюють практично всі випробувальні та калібрувальні лабораторії у світі, і, зважаючи на сучасні тенденції в системі акредитації органів з оцінки відповідності, він значною мірою визначатиме  конкурентоспроможність і українського виробника.
Як зауважив Голова підкомітету ТК з акредитації ТК-08, директор ДП НДІ “Система” Василь Паракуда  якщо міркувати в контексті вступу нашої держави до Світової організації торгівлі –  протоколи та сертифікати, якими користується переважна більшість наших виробників, тоді не визнаватимуться. “Відтак вже від сьогодні ми повинні докласти неабияких зусиль, спрямованих на забезпечення дотримання цільових умов вільного руху товарів у глобальному ринку, де “один стандарт – одне вимірювання – один сертифікат”, -  сказав він
Семінар організували Державний науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем (ДП НДІ «Система»), Національне агентство з акредитації України та Міжнародний фонд якості.  У семінарі взяли участь представники випробувальних лабораторій Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, а також Черкаської та Севастопольської областей.
У Львівські області на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025 акредитовано: Львівський  регіональний державного центру стандартизації, метрології та сертифікації (право на випробування виробів легкої промисловості, побутового та технологічного обладнання), а також випробувальна лабораторія ТзОВ "МАСТ" ( м. Стебник) (право на випробування олив мастильних, мастил пластичних, напіврідких та технологічних, мастильно-охолоджуючих, промивних та склоомивних рідин, авторідин охолоджуючих, палив нафтових пічних, товарів народного споживання - пластилин дитячий, свічки парафінові, крем для взуття, синька, мило господарське).
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ