Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили Алею Слави випускників Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного

Сьогодні, 23 серпня, відбулось урочисте відкриття Алеї Слави випускників Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного. Участь у заході взяли Прем’єр-міністр України, керівництво області та міський голова Львова. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми відкриваємо Алею Слави випускників Академії сухопутних військ. Ці два гранітні обеліски символізують скорботу і гордість. Ми скорбно за 44 нашими загиблими випускниками, Героями, які віддали своє життя за незалежність України. Гордість в тому, що більше 160 наших випускників удостоєні вищих військових і державних нагород. Наші випускники – приклад нинішніх і майбутніх поколінь. За незалежність України всі роки нашої складної історії боролись і сьогодні борються», - зазначив начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, генерал-лейтенант Павло Ткачук.

«Наші українські родини втратили своїх близьких. Ці хлопці захищали наш спокій, вони захищали наші родини, нашу країну, нашу безпеку. Мало хто сподівався, що в центрі Європи після ІІ світової війни, коли вже всі забули, що у світі і в Європі може бути війна, одна з країн-гарантів української територіальної цілісності і незалежності, вчинить акт військової агресії по відношенню до української держави.

Сьогодні свято державного прапора країни. Завтра – День Незалежності. Раніше це були для когось вихідні дні, для когось свято. А зараз це отримало зовсім інший зміст. Інша країна, інші люди, інші виклики стоять сьогодні перед кожним з нас. Зараз за державний прапор треба боротись. Зараз незалежність необхідно захищати», - зазначив Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр України.

«Історію не можна зупинити. Війна прийшла на нашу землю, в наші сім’ї. Ми з гордістю обороняємо нашу землю. Але і до сьогодні в запеклих боях наша держава втрачає кращих своїх синів. Сьогодні хочу розділити хвилину скорботи. Алея Слави щодня нам буде нагадувати, якою ціною нам дається воля і незалежність нашої України. Я свято вірю в перемогу», - зазначив випускник Академії сухопутних військ, учасник бойових дій АТО, Герой України, капітан Володимир Гринюк.

Після відкриття Алеї Слави провели загальнонаціональну хвилину мовчання та покладання квітів. Також отець Степан Сус зачитав молитву і освятив обеліски.

В центрі алеї – національно-патріотична стела у формі класичної Колони Слави. Ліворуч від Колони Слави встановлено стилізовані обеліски із чорного лабрадориту, на яких вибито прізвища Героїв, що загинули за свободу, гідність і незалежність нашої держави. Праворуч – стилізовані обеліски із червоного граніту, на яких вигравірувано імена Героїв України, що продовжують віддано служити своїй державі та її народу.

За час Антитерористичної операції 186 офіцерів-випускників за проявлені мужність та героїзм відзначені державними нагородами.

Четверо із них стали Героями України: старший лейтенант Євгеній Зеленський (посмертно), старший лейтенант Володимир Гринюк, майор Олександр Петраківський, майор Олександр Порхун.

Це високе звання присвоєно також і колишньому першому заступнику начальника Академії полковнику Ігорю Гордійчуку.

Ще 146 вихованців нагороджені орденами Богдана Хмельницького І, ІІ та ІІІ ступенів (із них 35 посмертно); 35 випускників – орденом «За мужність» (5 посмертно), один – орденом «Данила Галицького»; 13 офіцерів відзначено медаллю «За військову службу Україні» 2 – медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня, 1 – медаллю «Захиснику Вітчизни».

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ