Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрили виставку «Народна війна 1917-1932» і презентували «Чекістське досьє окупованої України»

22 січня у львівському Палаці мистецтв відбулося відкриття виставки «Народна війна 1917-1932» і презентація книги «Чекістське досьє окупованої України». Це результат двох з половиною років роботи науковців київського «Меморіалу» та Громадського інституту історичної пам’яті. Автори працювали у державних та галузевих архівах СБУ 18 областей, опрацювали півтори тисячі архівних справ. Повідомили у БФ "Добре серце".

Цій події передувала прес-конференція організаторів заходу. Зокрема, автор і упорядник виставки Роман Круцик зазначив: «Звівши докупи всі ці документи, ми були вражені розмахом визвольної боротьби на теренах Центральної і Східної України. 268 збройних повстань відбулися з 1917 по 1932 рік. Це були цілі райони, створювалися такі республіки, як Холодноярська, які по 3 місяці не підпускали до себе більшовицькі війська. Нас 70 років вчили, що в Україні була громадянська війна, але документи свідчать, що понад 80% Червоної армії в Україні становили росіяни. Це була жорстока військова окупація. На кінець 1920 - початок 1921 року в Україні було мільйон 200 тисяч російського війська, 35 дивізій і 10 бригад, які були об’єднані у 5 армій».

Голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Степан Кубів розповів, що виставка буде пересувною. Уже завтра вона відкривається в Стрию та Самборі, а після цього побуває в інших районних центрах Львівщини. Також в її межах відбудеться презентація першого тому збірника архівних документів «Чекістське досьє окупованої України».

До популяризації виставки також долучився Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце». «Немає підстав сподіватися, що путінська агресія щодо України закінчиться швидко. Мається на увазі не тільки агресія танками, але агресія ідеологічна, інформаційна. Тому нам постійно треба нагадувати українцям і розповідати на весь світ правду про радянський терор проти української нації, які донедавна були ретельно заховані в секретних архівах. Сьогодні завдяки зусиллям дослідників «Меморіалу» вони зібрані у виставці «Народна війна» та книжці «Чекістське досьє окупованої України». Ми підтримали цю ініціативу і організовуємо виставку на теренах Стрийщини, Жидачівщини і, сподіваємося, у Сколівському, Миколаївському, Дрогобицькому районах. Вона буде подорожувати музеями та народними домами, навчальними закладами», - наголосив заступник голови Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце» Андрій Мороз. 

Товариство «Меморіал» завершує монументальну працю про українців, які співпрацювали з радянськими спецслужбами. Про це під час прес-конференції розповів заступник голови ВПО «Меморіал» ім. Василя Стуса Євген Гринів. «Це об’ємна робота. По Львівській області на сьогодні є біля тисячі, а конкретно 981 прізвище. Ми класифікуємо їх на чотири категорії. Перші – це ті, які залюбки співпрацювали задля матеріальної вигоди або з інших міркувань. Друга категорія – люди, які зламалися, не витримавши тиску або тортур, боялися за свої родини і тому змушені були співпрацювати. Третя категорія – це ті, які погодилися на співпрацю, але були так званими «двурушниками», тобто «зливали» не всю інформацію, яку повинні були. І четверта категорія - ті, чий злочин був доведений і хто був ліквідований Службою Безпеки ОУН», – сказав Євген Гринів. 

У Львові виставка експонуватиметься до 25 січня. 29 двомовних (українською та англійською) тематичних плакатів ілюструють основні віхи боротьби нашого народу, зокрема, і на сході України, де сьогодні проходить зона АТО. Роман Круцик звернув увагу під час урочистого відкриття виставки саме на такі розділи експозиції, як: Перша окупація, Друга окупація, Третя окупація та Злочини ЧК, що й сьогодні актуально. Також відвідувачі ознайомляться з багатьма досі невідомими архівними документами. Після Львова виставка переїде на Харківщину та Дніпропетровщину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ