Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрився Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Сьогодні, 21 жовтня, офіційно відкрився Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Засновником центру є Приватна фундація доктора Гаральда Біндера. Як зазначив президент фундації Гаральд Біндер, метою цього інституту буде об’єднання європейської міської історії Центральної та Східної Європи.

„Може здаватися дивним, що я як громадянин Швейцарії та мешканець Австрії засновую Центр міської історії у Львові. Проте, коли я вперше приїхав 12 років тому до вашого міста, щоб писати дисертацію на тему, дотичну до  Габсбурзької династії, я зрозумів важливість Львова, в якому поєднана модерність та історизм Центральної та Східної Європи. Є дуже багато держав, які ідентифікують себе з цим містом, особливо у Польщі, зокрема Міжнародний центр культури у Кракові і численні товариства, проте історія Львова насамперед належить Львову. Цей Центр повинен вирізнятися не відмежуванням, а відкритістю для всіх, хто залишив свій слід у Львові. Особливу увагу хочу звернути на євреїв, без яких Львів є немислимим і історія котрих є недосліджена. Міська історія – це європейська історія, і ми хочемо поєднати у Львові міську історію Східної і Центральної Європи, щоб сюди приїжджали науковці з Вільнюса, Праги, Будапешта. Цей Центр має документувати, регулювати і зберігати все, що пов’язано зі Львовом і історією міст Європи. Окрім того, я хочу, щоб інститут був не чужорідним, а став частиною місцевої структури інституцій і зміцнював академічну культуру Львова, тому ми співпрацюватимемо з журналом „Ї” та ЛНУ ім. І.Франка, ЛНУ „Львівська політехніка”, науковці котрих досліджують міську архітектуру. Ці зміни, які я пережив у Львові за 12 років, дозволяють мені вірити у його майбутнє, тому я дарую цей Центр до 750-річчя Львова”, - зазначив Гаральд Біндер.
На урочистій конференції з приводу відкриття Центру міської історії Центрально-Східної Європи у палаці Потоцьких виступили заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, декан історичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка доц. Роман Шуст, директор Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАНУ академік Ярослав Ісаєвич, директор Центру міської історії м. Лестер (Великобританія) професор Річард Роджер, професор Інституту Східної Європи Віденського університету Андреа Каппелер.
Центром заплановано сформувати два інтернет-проекти: базу даних „Урбаністичні образи Центрально–Східної Європи”, де буде візуальна інформація з друкованих образів – фотографій, поштівок, літографій, що зображають міста Центрально-Східної Європи і містечка Галичини; другий проект – „Інтерактивний Львів”, де буде історична карта Львова із зображенням пам’яток архітектури та описами їхньої історії.
Інститут проводитиме конференції і семінари, за результатами котрих видаватиме оригінальні праці з міської історії щороку чи що два роки. Інститут утримуватиме тематичну бібліотеку з акцентом на місті Львові та Центрально-Східній Європі, підтримуватиме студентів та науковців, які працюють в цьому напрямі, грантами та стипендіями. Центр знаходиться на вулиці Академіка Богомольця, 6.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ