Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкриють пам’ятник всесвітньо відомому художнику Никифору Епіфанію Дровняку

Невдовзі у Львові вшанують пам’ять всесвітньо відомого художника Никифора Епіфанія Дровняка – на площі біля Домініканського собору йому відкриють пам’ятник.

Никифор Епіфаній Дровняк (1895-1968) – художник-самоук лемківського походження – є одним з п’яти найвідоміших художників наївного напрямку мистецтва. Він прожив своє життя у польському місті Криниця, неподалік від якої його й поховано. Як розповів «Гал-info» ініціатор встановлення пам’ятника Михайло Маркович, досягти порозуміння з місцевою владою Криниці не вдалося, тож було вирішено привезти пам’ятник до Львова, адже першою людиною, яка помітила та оцінила творчість Никифора, був львів’янин – художник Роман Турин.
Автором пам’ятника є Сергій Олешко, архітектором – Михайло Ягольник. Постать Никифора зафіксовано на камені – так він полюбляв сидіти у своєму рідному містечку Криниці. Відкрити пам’ятник планують 13 травня. Імовірно, що перебуваючи у Львові під час дороги до Польщі, на урочистості з нагоди відкриття пам’ятника завітає й Президент України Віктор Ющенко.
Сергій Олешко є автором пам’ятників художнику Іванові Трушу та бравому вояку Швейку.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ