Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкриють школу репортажу Маріуша Щиґела

26 листопада о 13:00 в Українському католицькому університеті відбудеться відкриття Школи репортажу та майстер-клас відомого польського репортера Маріуша Щиґела на тему «10 китів, на яких стоїть репортаж», повідомила прес-служба УКУ.

Організатори – Польський інститут в Києві, магістерська програма з журналістики УКУ

Маріуш Щиґел – відомий польський репортер і письменник, працівник відділу «Великий формат» варшавської «Gazeta Wyborcza», співзасновник Польської школи репортажу.

Отримав освіту журналіста та політолога у Варшавському університеті. У 16 років став репортером тижневика «Na przełaj». Працював на телебаченні. 2002 року припинив працювати на телеканалі TV Polsat і зосередився на написанні статей для видання «Gazeta Wyborcza». Його роботи включені до різноманітних антологій, присвячених польській журналістиці. Найвизначнішими є його дослідження, присвячені Чехії, зокрема культурному та соціальному життю мешканців Чехословаччини та сучасної Чехії.

Українською мовою перекладено 2 книжки його репортажів – «Ґоттленд» та «Зроби собі рай»

Довідка:

Ґоттленд (видавництво «Грані-Т», 2010, пер. Б.Матіяш)

Історичні обставини, у яких жили чехи впродовж ХХ століття, їхні ікони й табу, про які вони не люблять говорити, чеська трагічна й водночас смішна неоднозначність мають щось від тієї атмосфери, яку так майстерно «вигадав» великий пражанин Франц Кафка. У «Ґоттленді» перед читачем розгортається панорама чеських доль ХХ століття і відкривається світ, який, здається, зник після останнього десятиліття ХХ століття, але дуже багато в чому ще й донині залишається у нас за вікном.

Зроби собі рай (видавництво «Темпора», 2011, пер. А.Бондара)

Книга присвячена сучасній Чехії: її культурі, історії, менталітету. Автор описує життя знакових фігур чеської культури, їхнє життя та світогляд. Стиль Маріуша Щиґела належить до кращих зразків польської школи репортажу. Книга зацікавить як богемістів, чехофілів так і читачів, кого цікавить сьогодення сусідньої постсоціалістичної країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ