Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відкриють виставку творів Якова Гніздовського

27 січня минає 100 років від дня народження Якова Гніздовського. Цього дня Національний музей у Львові ім. А. Шептицького відкриває виставку його творів з музейних і приватних збірок України як учасник проекту і співорганізатор низки заходів по вшанування пам’яті художника, повідомили у музеї.

Проект був ініційований Міжнародною благодійною організацією «Фундація “Відкрита Україна”» за підтримки Посольства США та Міністерства культури України.

Славетний український мистець народився у селі Пилипче на Тернопіллі, увійшов в історію мистецтва як видатний графік та маляр. Він один із тих великих українців, хто ще за життя був визнаний світовою культурною спільнотою. Його твори зберігаються у найвідоміших музеях Нью-Йорка, Бостона, Чикаго, Парижа, Лондона, Мюнхена, Загреба та в інших відомих галереях і приватних колекціях. Вже у час незалежності його творами поповнилися збірки Національного художнього музею України, Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, Художнього і Краєзнавчих музеїв Тернополя, Борщова, Пилипче.

Я. Гніздовський був художником-ерудитом  відкритим до нових віянь модерної епохи, експериментатором, що прагнув  втілення нових пластичних ідей і послідовно шукав власної художнього вислову. Він успішно працював у жанрах пейзажу, портрета, натюрморта, побутовому, екслібриса, книжковій та декоративно-ужитковій графіці, а  також  звертався до пластики малих форм.  Був мистецьким критиком і публіцистом, есеїстом з широкими поглядами на мистецькі процеси минулого і сучасності.  Навчався у Варшавській і Загребській  академіях мистецтв  на курсах малярства, скульптури та гравюри. Саме академічна освіта назавжди заклала у художника любов до досконалого академічного рисунку, композиційної чіткості і промовистості  сумарної художньої мови. Час його творчого становлення та увесь зрілий період творчості художника проходив у США, куди він переїхав 1949 р. за невеликим виключенням його дворічного перебування в  Парижі  на поч. 1950-х рр.

З Львовом був пов’язаний найбільш важливий для художника етап вибору професії і життєвого шляху.  Тут він перебував у 1933-1938 рр., де активно включився у творчий процес міста, став членом молодіжного крила АНУМ, почав працювати в ділянці журнальної графіки, ілюструючи такі популярні видання як газета «Новий час» та сатиричний журнал «Комар». Саме тоді талант молодого мистця був оцінений митрополитом Андреєм Шептицьким, який надав йому стипендію для отримання художньої освіти  і став його хрещеним батьком у мистецтві. 

Художник помер у  Нью-Йорку і був там похований у колумбарію єпископальної катедри св. І. Богослова, а 8 листопада 2005 відбулося урочисте перепоховання на Личаківському цвинтарі у Львові згідно його заповіту бути похованим на  Батьківщині.

Під час відкриття виставки Укрпошта представить спеціальний художній маркований конверт,  присвячений 100-річчю від дня народження Якова Гніздовського.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ