Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Львові все-таки підняли вартість проїзду в маршрутках: з 1 травня вона становитиме 3 грн

Сьогодні, 28 квітня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення про підвищення тарифу на проїзд в маршрутках: з 1 травня вартість проїзду становитиме 3 грн.

Як зазначив в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Володимир Олійник, у порівнянні з груднем 2010 року вартість дизельного палива зросла більш як на 80%, розмір мінімальної заробітної плати збільшився на 82%, також подорожчали мастильні матеріали та запасні частини. Водночас він додав, що перегляд тарифів має відбуватись в разі зміни вартості палива більше, ніж на 10 %.  Відтак, через стрімке подорожчання паливно-мастильних матеріалів перевізники звернулись до міськради  щодо перегляду діючого тарифу.

Як йдеться в пояснювальній записці до проекту прийнятого рішення, підприємства подали до ЛМР розрахунки на перевезення пасажирів при ціні палива 11,70 грн/л з ПДВ. «Згідно з розрахунковими витратами, вартість перевезення 1 пасажира по підприємствах перевізниках становить від 2,85 до 4,80 грн. У проекті тарифу застосований рівень прибутку 15%», – йдеться там.

Цей проект рішення виконкому пройшов процедуру прийняття акта регуляторного впливу, отримав погодження Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Відтак, ним пропонується  з 1 травня встановити тариф на проїзд в маршрутках  у розмірі 3 грн.

Варто зазначити, що під час прийняття проекту рішення головуючий Олег Синютка дав протокольне доручення через місяць створити незалежну комісію, яка до 1 липня повинна провести аудит обрахунків перевізників щодо обґрунтованості тарифу в 3 грн. «Через 2 місяці повернемося до цього питання. Якщо разом з ціною не підете на покращення, то підете з цього ринку», – пригрозив він перевізникам.

Додамо, що перед початком засідання виконавчого комітету під стінами  міськради близько десяти осіб влаштували мітинг проти підвищення тарифу на проїзд в маршрутках. Пікетники тримали в руках плакати з написами «1 грн реальна вартість проїзду», «Садовому трансферний квиток в пекло», «Податкова, куди ти дивишся?!».

Перед прийняттям проекту рішення про встановлення нового тарифу також дали слово противникам підвищення вартості на проїзд. Зокрема,  представник осередку "Правого сектора" на Львівщині Віталій Сергатюк зазначив, що ціна у розмірі 3 грн взята із стелі. Він наголосив, що без чіткого обліку пасажиропотоку не може йти мова про зміну тарифу.

Після того, як виконком погодив встановлення нового тарифу, обурених не було: рішення про підвищення тарифу подали під таким соусом, що присутні не відразу зрозуміли те, що ціна за проїзд з 1 травня вже становитиме 3 грн. Під час обговорення рішення виконкому члени виконкому і присутні чиновники мерії говорили тільки про те, що буде створена комісія, яка розгляне обгрунтованість розрахунків перевізників. З контексту випливало, що підвищать тариф з 1 липеня. Лише після того, як за рішення проголосували, Олег Синютка в розмові з журналістами підтвердив, що йдеться про підвищення тарифу до 3 грн вже з 1 травня.

Питання "Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів у міському автомобільному транспорті" внесли в порядок денний як додаткове. На сайті ж Львівської міської ради взагалі відсутній порядок денний засідання 28 квітня.

Представники громадських опргангізацій, які виступали проти подорожчання проїзду, пішли із засідання задоволені - вони теж не відразу зрозуміли, що йдеться про підвищення тарифу. 

Фото ZAXID.NET

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ