Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові вшанували пам’ять полковника УПА Олекси Гасина

31 січня депутати Львівської обласної ради Андрій Холявка і Юрій Зірченко вшанували пам’ять начальника Головного військового штабу УПА полковника Олекси Гасина. До пам’ятного знака на честь нескореного воїна-повстанця, встановленого на будинку, що на перехресті вулиць Коперніка і Стефаника у Львові, народні обранці поклали квіти, повідомила прес-служба Львівської облради.

У покладанні квітів також взяли участь представники Львівської крайової молодіжної організації «Молодий народний рух». 

Довідка:

Олекса Гасин – український політичний і військовий діяч. У липні 1941 року був заступником військового міністра в Українському державному правлінні. На початку 1944 року командував групою повстанців УПА-Захід, однак недовго. Цінуючи талант військовика, Роман Шухевич призначає полковника Гасина уповноваженим Центрального проводу і Головного військового штабу УПА в Карпатах. Із січня 1946-го до січня 1949-го він займав посаду начальника Головного військового штабу УПА.

Загинув воїн-повстанець Олекса Гасин на псевдо Лицар 31 січня 1949 року в перестрілці із секретними співробітниками УМДБ у Львові на вулиці Богуславській (теперішня Стефаника), поруч з будинком, на якому встановлено пам’ятний знак на його честь.

У 1952 році з нагоди 10-річчя УПА постановою Української головної визвольної ради полковникові Олексі Гасину посмертно присвоєно звання генерал-хорунжого.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ